Biti podjeten – biti inovativen

Biti podjeten – biti inovativen

V četrtek, 1. februarja, je za dijake vključene v prosto izbirno vsebino Podjetništvo predaval doc. dr. Gregor Jagodič, profesor na Mednarodni fakulteti za družbene in poslovne študije. Na praktičen način nam je predstavil kaj pomeni biti podjetnik. Spoznali smo na...

Varno eksperimentalno delo v šolskem laboratoriju

Varno eksperimentalno delo v šolskem laboratoriju

VARNO EKSPERIMENTALNO DELO V ŠOLSKEM LABORATORIJU Eksperimentalno delo je temeljna učna metoda pri pouku biologije, fizike in kemije, saj je prav eksperiment glavna pot do znanstvenih spoznanj v naravoslovju. Dijaki 1. letnikov so zato pred začetkom izvajanja...

TOLKALNI KROG

TOLKALNI KROG

TOLKALNI KROG S FRANCIJEM KREVHOM 6. 2021 je na Gimnaziji za dijake prvih letnikov potekala glasbena delavnica s slovenskim glasbenikom Francijem Krevhom. V učilnici nas je čakalo veliko tolkal, ki so se razlikovala po barvi, obliki, velikosti, materialu, načinu...

Predavanje o biotehnologiji

V sredo, 24. 2. 2021, bo 9. uro (13.05) preko Zoom-a potekalo predavanje o biotehnologiji. Predaval bo naš bivši dijak, Martin Kavšček, dr. molekularne biologije, zaposlen v biotehnološkem podjetju Acies Bio.Udeležba je obvezna za naravoslovce 3. letnika (ITS) ter...

POTOPISNO PREDAVANJE O VENEZUELI

POTOPISNO PREDAVANJE O VENEZUELI

POTOPISNO PREDAVANJE O VENEZUELI ZA 2. LETNIKE GIMNAZIJE SLOVENJ GRADEC   V TOREK, 22. DECEMBRA 2020, ob 17.00.       Po Venezueli nas bo popeljala Marinka Dretnik, profesorica na našem ŠC. Potopisno predavanje bomo poslušali preko videokonference, povezavo vam...

Spregledan podjetniški potencial
12. 4. 2019
Predavatelj: prof. dr. Miroslav Rebernik. V organizaciji KAZU.

 

Anestetiki in anestezija
1. 4. 2019
Predaval je dr. Janez Kompan, specialist anesteziologije, reanimatologije in perioperativne medicine.

 

70. leta 20. stoletja
21. 1. 2019
Predaval je redni profesor na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani dr. Božo Repe. Glavna tema so bila 70. leta ter vpetost slovenskega kulturnega prostora v zgodovinske dogodke po svetu, Evropi in v takratni Jugoslaviji.

 

Predavanje na temo ZASVOJENOSTI
14. 1. 2019
Predavanje je bilo namenjeno za dijake prvih in drugih letnikov. Potekalo je v sklopu preventivnega programa in je zajemalo predstavitev določenih pojmovanj zasvojenosti ter vodeno diskusijo med udeleženci.

 

Predavanje  O PRIJAZNIH RAČUNALNIKIH, KI NAS RAZUMEJO IN SE UČIJO OD NAS je potekalo v organizaciji društva KAZU na Fakulteti za tehnologijo polimerov Slovenj Gradec.
4. 1. 2019
Predaval je izr. prof. dr. Simon Dobnik.
Trenutno je izredni profesor računalniške lingvistike na Inštitutu za filozofijo, jezikoslovje in teorijo znanosti (FLoV) Univerze v Göteborgu na Švedskem. Predstavil nam je svoje področje delovanja – računalniško lingvistiko, torej tisti del umetne inteligence, ki se ukvarja z modeliranjem človeškega jezika. Poudaril je, da delo z umetno inteligentnimi sistemi ne prinaša le novih spoznanj o tem, kako izboljšati jezikovne sposobnosti računalnikov, temveč nam daje tudi odgovore o tem, kako posebna je človeška inteligenca.

 

PREDAVANJE O FOTOGRAFIJI
23. 11. 2018
Predavanje o fotografiji Mateja Pelhana in Tadeja Bernika pri predmetu KIC v 2. a.

 

PREDAVANJE O KRVODAJALSTVU
9. 11. 2018

 

FILOZOFIJA V ARENI ŽIVLJENJA
18. 10. 2018
Dr. Bojan Borstner


 

Predavanje o CERN-u in priprava za projektni teden CERN Švica. Predavatelj: prof. Danijel Tancer.
9. 5. 2018

 

OBISK IBM-a V LJUBLJANI (sponzor: TROIA d.o.o), 24. 4. 2018

 

KRISTALI V ČLOVEŠKEM TELESU
9. april 2018

Naš bivši dijak, Jure Kovač Myint, dr. med., je zaposlen v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec na oddelku za kirurgijo. Njegovo predavanje je bilo namenjeno naravoslovcem 2. letnika in maturantom, ki so za izbirni predmet na maturi izbrali biologijo ali kemijo, ter ostalim, ki jih je ta tema zanimala.

 

ANESTETIKI IN ANESTEZIJA

V četrtek, 15. 2. 2018, je 8. uro v učilnici 10 potekalo predavanje o anestetikih in anesteziji.
Predaval je Janez Kompan, dr. medicine, specialist anesteziologije, reanimatologije in perioperativne intenzivne medicine.

ROBOTIKA
18. 1. 2018

Naš bivši dijak Marko Panjek, ki študira Robtics, Systems and Control na ETH Zürich, je predaval o projektih na fakulteti in nadgrajevanju znanja na študiju v tujini.

SUPERINTELIGENCA IN BODOČNOST ČLOVEŠTVA
12. 1. 2018

Predavanje so obiskali dijaki, ki imajo izbirni predmet naravoslovje, in tisti posamezniki, ki so pokazali zelo velik interes, kajti predavanje je bilo v času rednega pouka.
Predavatelj je bil prof. dr. Matjaž Gams.

BIOTEHNOLOGIJA
4. 1. 2018

V četrtek, 4. 1. 2018, smo bili na Gimnaziji Slovenj Gradec priča zanimivemu predavanju iz biotehnologije. Naš bivši dijak Anže Švara, ki opravlja doktorat iz žlahtnjenja jablan z metodami genskega inženirstva in biotehnologije na Katoliški Univerzi v Leuvenu v Belgiji, nam je skušal predstaviti pomen biotehnologije in razbliniti strahove, ki povezani z gensko spremenjenimi organizmi. V dvournem predavanju, ki je bilo namenjeno predvsem maturantom (BIO) in ITS 3. letnik,  mu je to zagotovo uspelo.
Vabljeni so bili tudi vsi ostali, ki jih je ta tema zanimala.

SVETOVNI SPLET  OKNO V SVET
25. 9. 2017

Predavanje je bilo za dijake prvih letnikov in sicer o prekomerni rabi elektronskih naprav, bojazni zasvojenosti, varnosti …
Velik poudarek je bil namenjen vrstam pasti, ki na srednješolce prežijo ob sodobnem komuniciranju in pomembnosti varne rabe interneta.
Predavanje je izvedel dolgoletni zunanji strokovni sodelavec Iztok Šimek, kriminalistični inšpektor specialist v pokoju.

EVROPSKI DAN ZNANOSTI ZA MLADE (SAZU)
16. 3. 2017

Tema srečanja znanstvenikov z mladimi je bila Kras in trajnostni razvoj.

KRISTALI V ČLOVEŠKEM TELESU
16. februar 2017

Za predavanje smo prosili našega bivšega dijaka, Jureta Kovača Myinta, dr. med., zaposlenega v Splošni bolnišnici v Slovenj Gradcu, na oddelku za kirurgijo.
Predstavil je minerale, ki so bistveni za delovanje našega telesa, in bolezenska stanja pri človeku kot posledico patološke kristalizacije.
Predavanje je bilo namenjeno naravoslovcem, maturantom – biologom in ostalim, ki jih zanimajo kristali v človeškem telesu.

KRISTALI, DRAGI IN OKRASNI KAMNI
14. november 2016

Tokrat smo gostili dr. Miha Jerška, doktorja geoloških znanosti, predavatelja na Višji strokovni šoli v Sežani, kjer predava o dragih in okrasnih kamnih, muzejskega svetovalca in namestnika direktorice v Prirodoslovnem muzeju v Ljubljani, ustanovitelja Slovenskega gemološkega društva in avtorja številnih odmevnih razstav s področja naravoslovja. Na predavanju nam je predstavil svet kristalov, dragih in okrasnih kamnov. Na fotografijah smo spoznali najlepše primerke in najdišča le-teh. Dr. Jeršek je še posebej poudaril, kako izredno geološko bogato je naše Pohorje.

 

V ponedeljek, 15. 4. 2019, je v veliki predavalnici (AMF) potekalo predavanje o zlatu:
Zakaj zlato je/ni varna naložba?

Predaval je Peter Herman, strokovnjak za premoženjsko svetovanje.

 

KITAJSKA, KATAR IN INDONEZIJA
11. 1. 2019

Prof. Erna Podjavoršek je z nami delila vtise s poti.

 

MEDOSEBNI ODNOSI IN SAMOPODOBA
28. 11. 2018

Predavanje je namenjeno dijakom 1. letnikov.

 

BIOTEHNOLOGIJA IN GENSKI INŽENIRING
12. 10. 2018

Predavanje našega bivšega dijaka Anžeta Švare je bilo zelo zanimivo in poučno.

 

60 minut o filmski umetnosti
6. 6. 2018

Režiser Tomo Novosel nas je popeljal v sfero nizkoproračunskega filma na Koroškem in širše ter predstavil dobre prakse sodelovanja z dijaki Gimnazije Slovenj Gradec, kjer vodi krožek z naslovom Filmski laboratorij.

 

Drugo predavanje za projektni teden Švica je imel prof. Zvone Meža, ki je razlagal o Švici z geografskega in zgodovinskega vidika.
14. 5. 2018

 

RAZVOJNO ANALITIČNI IN NEVROBIOLOŠKI VIDIKI GOVORA IN JEZIKA
19. 4. 2018

Predaval je prof. dr. Peter Praper, predavanje pa je organizirala Koroška akademija znanosti in umetnosti.

 

UNIVERSITY OF THE DESERT
29. 1. 2018

Predavanje bivše dijakinje Lorene Korošec o svojih izkušnjah pri projektu University of the Desert, v okviru katerega se je udeležila enotedenskega potovanja po puščavi v Omanu.
Sodelovala so samo dekleta iz več kot šestih različnih držav, spoznavale različne kulture in običaje ter življenje v puščavi.
Slušatelji so bili dijaki 3. a.

 

PREVENTIVNE DELAVNICE IN PREDAVANJE NA TEMO ZASVOJENOSTI
9. 1. in 10. 1. 2018

Delavnice in predavanje je bilo namenjeno dijakom drugih letnikov.

 

UMETNA INTELIGENCA
26. 10. 2017

Veliko naših dijakov se je udeležilo predavanja dr. Mateje Jamnik: Ali lahko stroji mislijo.
Še enkrat se je pokazalo, kako je ta tema aktualna in kako velik interes je med dijaki za učenje tudi izven šole.

 

ŠE VEDNO VOZIM VENDAR NE HODIM
22. 9. 2017

Predavanje o varnosti v cestnem prometu za bodoče voznike.

 

KVAZIKRISTALI
7. april, 2017

Naši prošnji za obisk se je prijazno odzval prof. dr. Primož Ziherl, ki je izredni profesor na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani ter višji znanstveni sodelavec na Institutu Jožef Stefan. Ukvarja se s teoretično fiziko in biofiziko, nam pa je poklonil predavanje z naslovom Kvazikristali.
Izvedeli smo, kaj so kvazikristali in cel kup zanimivosti v zvezi z njihovim presenetljivim odkritjem, ki v resnici ne sega prav daleč nazaj. Začutili smo tesno povezanost fizike, matematike, kemije in še česa. Možnost uporabe kvazikristalov v prihodnosti? Seveda, tudi o tem smo govorili.
Skratka, predavanje je bilo prava poslastica za vse, ki jih vsaj malo zanima naravoslovje.

Alica v čudežni deželi (10. 3. 2017), kjer smo imeli gimnazijci SG angleščino malo drugače.

dr. TONE RAVNIKAR
dr. VERONIKA ROT GABROVEC

                    
Dostopnost