NAGRADA GIMNAZIJE SLOVENJ GRADEC

 

Na predlog profesorskega zbora in Sveta staršev od leta 2006 vsako leto podelimo (praviloma) dve nagradi Gimnazije Slovenj Gradec dijakom, ki ustvarjajo na različnih področjih in ki so s svojim šolskim in obšolskim delom zaznamovali šolo. Od leta 2018 pa podelimo tudi nagradi za najboljšo športnico in športnika generacije.

 

Nagradi poskušata biti vzpodbuda za njihovo nadaljnje delo in za akademsko prihodnost, je pa tudi zahvala za vse, kar so s svojim delom podarili Gimnaziji Slovenj Gradec.

Šolsko leto 2020/2021

NAGRADA GIMNAZIJE SLOVENJ GRADEC

Urbaan Reiter

Njegova velika ljubezen je glasba. Velja za enega najbolj talentiranih mladih glasbenikov v tem delu Evrope, njegova prepoznavnost pa že presega tudi te meje in se počasi širi v svet. Po nižji glasbeni šoli na Ravnah in srednji glasbeni šoli v Velenju se je vsa štiri gimnazijska leta vzporedno izobraževal na Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti Gradec pri profesorju Paolu Pegoraru.

Njegovo glasbeno pot so od samega začetka zaznamovale številne prve nagrade, saj je bil npr. že pri 12. letih v kategoriji osemnajstletnikov med zmagovalci Pittaluge, najprestižnejšega festivala klasične kitare, ki že več kot 50 let velja za najpomembnejše evropsko tekmovanje perspektivnih klasičnih kitaristov. Do vpisa na Gimnazijo Slovenj Gradec je sodeloval na sedemindvajsetih kitarskih festivalih in tekmovanjih ter osvojil kar 21 zmag, dvakrat je zasedel drugo mesto in štirikrat tretje.

Svoj talent in vrhunskost pa je dokazoval tudi s prejetimi nagradami v času šolanja na naši Gimnaziji. Izpostavljamo le tri najpomembnejše:

  • 1. nagrada na Forum Gitarre Wien 2018 – 21. Internationalen Jugendwettbewerb,
  • 1. nagrada na 14th Ana Amalia Wettbewerb fur junge Gitarristen 2019 v 2. starostni skupini v nemškem Weimarju,
  • Diploma di merito Accademia Musicale Chigiana pri kitarskem velemojstru Oscarju Ghigliji.

Poleg ur s profesorjem Oscarjem Ghilijo je obiskoval še masterclasse pri uglednih svetovnih profesorjih kitare, kot so Manuel Barrueco, Judicäel Perroy, Giampaolo Bandini,  Carlo Marchione in drugi. Ponosni smo, da je vse to in še več uspelo doseči dijaku naše gimnazije. Urbaan pa ni le vrhunski kitarist, ampak tudi zelo odgovoren in odličen dijak. Naj mu bo nagrada Gimnazije Slovenj Gradec kot naše najvišje šolsko priznanje vzpodbuda za njegovo glasbeno in akademsko prihodnost.

NAGRADA GIMNAZIJE SLOVENJ GRADEC

Enja Al Hiasat in Zarja Krenker

Govorita brez besed, a ju slišimo.

Slikata brez barv, a vse vidimo.

Objameta brez dotikov, a čutimo.

Plešeta.

V plesno skupino VZ(GIB) sta se vključili leta 2018, v njunem prvem letu šolanja na naši gimnaziji, v času, ko se je skupina pripravljala na gledališko-glasbeno-plesno predstavo Deklica z vžigalicami. Ta je premiero doživela marca 2019 in bila ponovno uprizorjena še velikokrat.

Obe sta v vseh letih šolanja sodelovali na območnih in področnih revijah plesnih skupin.

S plesnimi miniaturami, za katere sta ustvarjali tudi lastne koreografije, sta se preizkušali na izborih OPUS (državno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev).
Pod okriljem plesne šole Appolo sta se v plesu dodatno izobraževali in na mednarodnem tekmovanju Rolly Dance dosegli elitno srebrno priznanje.

Na državnih prvenstvih srednjih šol v plesu, šolskih plesnih festivalih sta s skupino vedno posegli po najvišjih mestih.

Tudi zaradi njiju skupina za sodobni ples VZ(GIB) s svojimi nastopi navdušuje in bogati kulturno umetniško življenje na naši gimnaziji. Predvsem v zadnjem letu šolanja sta se izkazali kot vzornici in odlični mentorici mlajšim, jih uspeli navdušiti za plesno ustvarjanje in vpeljali v prve nastope, ki sta jih tudi za manjše odre izpeljali z veseljem ter z vso odgovornostjo. Nikoli nista rekli ne, četudi je šlo samo za razredno proslavo.

Kot dijakinji sta vlekli voz svojega razreda, saj sta bili izjemno prizadevni, vestni in vedno pripravljeni sodelovati ter motivirati ostale, kar smo prepoznali tako učitelji kot tudi sošolci. Nedvomno sta s svojo pozitivno naravnanostjo in iskrivostjo dodali začimbe mnogim uram pouka. Skupaj sta namreč krasna kombinacija zanesljivosti in širokega nasmeha.

Plešita še naprej. Plešita skozi življenje, dragi dekleti.

Nagrada Gimnazije Slovenj Gradec pa naj vama bo poklon in vzpodbuda za nadaljnje ustvarjalno delo in uspešno akademsko pot.

NAGRADA ŠPORTNIK IN ŠPORTNICA 23. GENERACIJE GIMNAZIJE SLOVENJ GRADEC

Zala Sekavčnik

Srednješolec običajno zjutraj težko vstane, odtava v kuhinjo, se pelje v šolo in do glavnega odmora komaj dobro pretegne …. Lahko je pa tudi drugače. Lahko si zjutraj obujemo copate in se v zgodnje jutro podamo s tekom.
Ko si sošolci privoščijo ali preskočijo zajtrk, je za njo že prvo prhanje in osvežilni napitek. Pa to po navadi ni edini trening v dnevu. Po pouku, kosilu in kratkem počitku sledi še eden. Težji. Ker tek ni vedno užitek. Je tudi trdo, garaško delo in ona vam zagotovo lahko pove, kako se motivira za velike napore.
V času, ko je obiskovala gimnazijo, je kar petnajstkrat postala državna ali pokalna prvakinja v različnih kategorijah. Običajno v teku na 800 ali 1500m. Vsa štiri gimnazijska leta je bila članica slovenske atletske reprezentance in osvajala medalje doma in na mitingih po Evropi.
Letošnjo zimsko sezono je odtekla osebna rekorda na 800 in 1500m ter si z odličnima rezultatoma zagotovila ponudbe več ameriških univerz. Izbrala je San Diego State University – SDSU, kamor odhaja avgusta in kjer bo nadaljevala šolanje.
Še pred tem pa bo lovila normo za svetovno prvenstvo v Caliju v Kolumbiji.

Zala Sekavčnik, z Nagrado športnice Gimnazije Slovenj Gradec ti izrekamo spoštovanje za tvoje uspehe in dajemo podporo ter elan za tiste slabe pol sekunde, ki ti še manjka do tvojega največjega uspeha do sedaj. Maš to!

NAGRADA ŠPORTNIK IN ŠPORTNICA 23. GENERACIJE GIMNAZIJE SLOVENJ GRADEC

Manca Lampret

Igra tenisa ni samo igra. Je preizkušnja obvladovanja stresa, je test samokontrole in zbranosti, je spoznanje, da popolnost ne obstaja in si lahko kljub napakam v igri priigramo zmago. Lahko bi rekli, da je tenis metafora za življenje.
Celo največji igralci tenisa imajo le petdeset odstotkov možnosti za zmago proti podobno dobremu nasprotniku. Zato od sebe ne zahtevajo zmage, temveč dobro igro. In ona to ve.
Leta 2019 je zmagala na odprtem prvenstvu Velenja do 18 let, prišla do polfinala članskega državnega prvenstva v Medvodah in postala državna podprvakinja v dvojicah do 18 let.
Leta 2020 je v igri dvojic zmagala na članskem odprtem prvenstvu v Portorožu.
V lanskem letu je postala državna prvakinja do 18 let in podprvakinja v dvojicah ter državna članska prvakinja v dvojicah. Tudi letos se je na odprtem državnem prvenstvu uvrstila v finale dvojic.
Med prvih 16 se je redno uvrščala tudi na mednarodnih turnirjih po Evropi.

Manca Lampret, z Nagrado športnice Gimnazije Slovenj Gradec ti izrekamo čestitke za vse dobre igre. Tiste, ki so že za tabo in tiste, ki še prihajajo.

NAGRADA GIMNAZIJE SLOVENJ GRADEC

Neža Tovšak

Največja Nežina ljubezen je klavir. Po uspešno zaključeni nižji glasbeni šoli v Velenju in enoletnem individualnem usposabljanju pri profesorju Sijavušu Gadžijevu v Ljubljani se je odločila za vzporedno izobraževanje na Konservatoriju Ljubljana in Gimnaziji v Slovenj Gradcu. Zahtevno in hkrati naporno pot je v štirih letih prehodila z odličnim šolskim uspehom, predvsem pa z izjemnimi dosežki na glasbenem področju.
Vsa štiri leta je bila udeleženka poletnih šol profesorja Sijavuša Gadžijeva v Radovljici, 2018 in 2019 se je udeležila Masterclassa prof. Valeryja Piasetkyja v Ljubljani, 2019 ob izmenjavi dijakov Konservatorija v Gradcu tudi Masterclassa prof. Christiana Tarla. Nastopala je na letnih koncertih izbranih pianistov Konservatorija v Ljubljani in Mariboru, koncertirala v Glasbeni šoli Radovljica v okviru poletnih šol (2016–2021), aprila 2018 dosegla drugo mesto na mednarodnem klavirskem tekmovanju Jurica Murai v Varaždinu, februarja 2019 je izvedla koncert s sopranistko Jerico Steklaso v Muzeju Huga Wolfa in nato marca samostojen recital. Novembra 2019 nastopala na Klavirskih dnevih EPTE v Ljubljani in z zborom Konservatorija v Cankarjevem domu ob stoletnici njegovega delovanja, uspešno je opravila avdicijo za solistko za igranje z orkestrom Konservatorija v Slovenski filharmoniji in februarja 2020 nastopala ob kulturnem dnevu za Gimnazijo v Glasbeni šoli Slovenj Gradec. Ustavitev javnega, kulturnega delovanja zaradi pandemije koronavirusne bolezni je preprečila nadaljevanje Nežinih nastopov v javnosti, ne pa tudi pomembnih mejnikov za nadaljevanje njene študijske poti. Če je bil letni koncert Konservatorija februarja 2021 še izveden preko Zooma, to ni veljalo več za maturitetni koncert ob zaključku šolanja v maju 2021. V juniju se je odlično izkazala na sprejemnih izpitih za vpis na Akademijo za glasbo Univerze v Ljubljani, kjer se bo kalila kot pianistka pri profesorju Rubenu Dalibaltayanu, svetovno priznanem pianistu in pedagogu. Neža nadaljuje tudi z igranjem v kvintetu in triu z violinistko Laro Primožič in klarinetistko Tadejo Malc.
Nežin talent, ki ga krasijo prizadevnost, osredotočenost in ambicioznost, obeta uspešno glasbeno kariero. Gimnaziji Slovenj Gradec bo vedno v ponos, da je Neža del svoje poti prehodila z nami, nagrada Gimnazije je izkaz priznanja za opravljeno delo in hkrati vzpodbuda za nadaljevanje njene umetniške poti.

NAGRADA GIMNAZIJE SLOVENJ GRADEC

Patricija Pogorelčnik

Patricijo Pogorelčnik poznamo po mnogih vlogah, ki jih je prevzela v štirih letih šolanja na naši Gimnaziji. Že v prvem letniku je izkazala ljubezen do nastopanja in se preizkusila kot recitatorka na Festivalu mlade literature Urška, kar ji je dalo zagon za nadaljnje udejstvovanje na odrskih deskah. Festivalu je ostala zvesta tudi v naslednjih letih, recitatorski talent pa je začela kaliti tudi v šoli kot voditeljica in povezovalka šolskih prireditev, kot so podelitve maturitetnih spričeval, dijaški dobrodelni koncerti in zaključni dogodki.
S svojo srčnostjo, komunikativnostjo, preprostostjo, dobro voljo ter ljubeznijo do umetniškega izražanja je šolo in njene vrednote zastopala z različnimi prostovoljskimi aktivnostmi. Kljub svojemu nadvse natrpanemu urniku se jih je lotevala predano, z zanosom in odgovornostjo. Vselej je s svojo skromnostjo, sočutnostjo in hvaležnostjo ob vključitvi v aktivnosti prostovoljstva opominjala na temeljne človeške vrednote, brez katerih ljudje kot družba ne bomo mogli preživeti in ki so v zadnjem času vedno bolj cenjene. Marsikomu je lahko vzor, saj je kljub svojim mladostnim letom in preizkušnjam ostala zvesta enemu od svojih stremljenj – prijaznost in nasmeh sta znaka moči in spoštovanja sočloveka.
Zaradi njenega talenta so jo z veseljem medse sprejeli člani gimnazijskega kulturnega društva Spunk, kjer je prestopila okvirje šolskega udejstvovanja in kot igralka zablestela v naslovni vlogi v gledališko-glasbeno-plesni predstavi Deklica z vžigalicami režiserja Aleksandra Čaminskega. Občinstvo je presunila s svojo doživeto upodobitvijo premraženega otroka, ki zrcali univerzalno podobo našega sveta. Igralskemu repertoarju je dodala še vlogi v odmevni uprizoritvi Hugo Wolf med zvezdami Studia A in v igrano-dokumentarnem filmu režiserja Toma Novosela Srečno, Spunk ob 20. obletnici gimnazijskega kulturnega društva. Zaradi njenega talenta in pozitivnega duha je bila najboljša izbira, da v predstavitvenem filmu Gimnazije popelje osnovnošolce po njihovi bodoči šoli, za katero je (po njenih besedah) vesela, da je lahko bila štiri leta del tako posebne in izjemne skupnosti in pridobila veliko izkušenj v izjemnih trenutkih, ki ji bodo za vedno ostali v spominu.
Naj bo Patriciji nagrada Gimnazije Slovenj Gradec poklon in vzpodbuda na njeni nedvomno uspešni ustvarjalski poti.

NAGRADA GIMNAZIJE SLOVENJ GRADEC

Alen Planinšec

Izjemen in odličen dijak, uspešen na vseh področjih, še posebej naravoslovno-matematičnem. Njegova izjemnost se ne odraža samo pri šolskem delu, ampak tudi pri visokih dosežkih na različnih državnih tekmovanjih iz znanja kemije, matematike, fizike, naravoslovja, logike, geografije in ekologije. Kljub skoraj enoletnemu zaprtju šol in omejitvi oziroma okrnitvi tekmovanj je dosegel 11 bronastih, 6 srebrnih in 2 zlati priznanji, izstopata kemija in matematika.
S svojo nadarjenostjo, marljivostjo, natančnostjo, odgovornostjo, zanesljivostjo, prijaznostjo, spoštljivostjo in poštenostjo je bil vzgled ostalim dijakom, naravoslovcem in matematikom pa v veliko zadovoljstvo pri potrditvi strokovnega dela.
Ima tudi velik čut do soljudi, ki ga je izkazoval z nesebično pomočjo sošolcem, pa tudi kot prostovoljec, ko je z igranjem harmonike večkrat razveseljeval prebivalce slovenjgraškega doma starostnikov.
S svojo harmoniko nas je navduševal tudi na dobrodelnem večeru Gimnazija ima talent in v predstavah našega kulturnega društva Spunk.

Ker Alen dokazuje, da je znanje v današnjem, vedno bolj čudnem svetu pomembna vrednota, verjamemo, da bo s svojo odličnostjo veliko prispeval tudi fakulteti, na katero se je vpisal.
Lahko bi mu zaželeli, naj mu bo na akademski in poklicni poti meja samo nebo, a zanj ta meja ne obstaja, saj ga zanima letalstvo. Letalstvo z novimi materiali, ki bi omogočali večjo varnost in zanesljivost ter pripomogli k zmanjšanju onesnaževanja okolja. Naj mu bo nagrada Gimnazije popotnica na njegovi poti preko meja.

NAGRADA ŠPORTNIK IN ŠPORTNICA 22. GENERACIJE GIMNAZIJE SLOVENJ GRADEC

Nace Herkovič

Otroška radovednost ga je popeljala v svet juda, ki pa je zelo hitro postal vsakodnevna aktivnost in iz igre prerasel v način življenja. Nadarjeni otrok je kmalu začel nizati uspehe. Treningi so postajali vse bolj naporni in zahtevnejši in postal je vrhunski športnik. V letih šolanja na Gimnaziji Slovenj Gradec nas je razvajal z najvišjimi mesti na šolskih tekmovanjih, na klubskem nivoju in v državni reprezentanci. Tekmoval je v več starostnih kategorijah v istem letu, v zadnjih letih tudi članski.
Je večkratni državni prvak v svojih kategorijah, zmagovalec srednješolskega državnega prvenstva posamezno in zmagovalec v ekipi Gimnazije, najvišja mesta pa je osvajal tudi v slovenskem pokalu. Njegovega potenciala niso spregledali niti v državni reprezentanci in tako se je kot njen član udeležil evropskega kadetskega prvenstva v Varšavi septembra 2019, evropskih olimpijskih iger mladih v Bakuju (7. mesto) avgusta 2019 in pokala Vilnius v Litvi septembra 2017, kjer je zmagal. Bil je najuspešnejši tekmovalec v kategoriji kadetov v Sloveniji leta 2019 in športnik leta v mestni občini Slovenj Gradec.
Vsi rezultati so odraz njegovega dela, odrekanja, samodiscipline, prilagajanja in nenehnega usklajevanja šolskega dela in garanja na treningih. Kljub vsem zavidljivim uspehom pa ostaja tih in skromen – vse to so odlike letošnjega prejemnika naziva športnik Gimnazije Slovenj Gradec za leto 2021, Naceta Herkoviča. Naj mu bo nagrada vzpodbuda za njegovo vrhunsko nadaljnjo športno kariero in uspešno študijsko pot.

Šolsko leto 2020/2021

NAGRADA ŠPORTNIK IN ŠPORTNICA 22. GENERACIJE GIMNAZIJE SLOVENJ GRADEC

 

Zala katarina Hovnik, Neža Jelen Križovnik in Vita Vovk

Sošolke, prijateljice in vzorne dijakinje, ki uspešno usklajujejo trdo delo v šoli in na atletskih treningih.
Vrhunske športnice, ki so nam skozi mnoge uspešne štafetne teke pokazale, kako pomembno je sodelovanje, ko tečeš ne le zase, temveč tudi za skupino. Koliko truda je potrebno, da tekača uravnata svoj ritem in uskladita hitrost, da za oči opazovalca izgleda vse enostavno in uigrano.

Našim športnicam uspeva tako v ekipnih kot posameznih disciplinah. Na področju šolskih tekmovanj so ponosno zastopale našo Gimnazijo in se vsa štiri leta odlično odrezale v štafeti 4 x 100 m, kjer so na področnih in državnih tekmovanjih dosegale dobre uvrstitve, kar dvakrat pa so postale podprvakinje – leta 2018 na področnem in leta 2019 na državnem srednješolskem prvenstvu. Športna zveza Slovenj Gradec je oktobra 2020 podelila priznanja najuspešnejšim športnikom, športnicam in ekipam za leto 2019. Med nagrajenkami so bile tudi vse tri naše dijakinje.

Zala Katarina Hovnik je članica mladinske reprezentance Slovenije. Svoje najboljše rezultate do sedaj je dosegla v letu 2020, ko je zmagala v skoku v daljino na Prvenstvu Slovenije, postala nosilka naslova državnih prvakinj v štafeti 4 x 400 m U20 in štafeti 4 x 100 m za mlajše članice. Z vsakega državnega prvenstva se vrne z medaljo v štafeti, ponosna pa je tudi na vse ostale rezultate.

Neža Jelen Križovnik je v preteklih sezonah redna članica štafet 4 x 100 m in 4 x 400 m, ki posegajo po najvišjih mestih. V letu 2020 je dosegla 5. mesto in osebni rekord v teku na 400 m z ovirami na Prvenstvu Slovenije. Ponaša se tudi z 8. mestom v teku na 600 m na 26. mednarodnem atletskem mitingu v Kranju.

Vita Vovk za svoj največji uspeh do sedaj šteje nastop z reprezentanco na mitingu Brexia in doseženo 13. mesto v teku na 200 m, prav tako tudi 2. mesto s štafeto na Pokalu Slovenije, ko je postala državna podprvakinja v kategoriji mlajših članic. V isti kategoriji je dosegla še 3. mesto v štafetah 4 x 100 m in 4 x 400 m. 3. mesto je s štafeto 4 x 100 m dosegla tudi na Prvenstvu Slovenije za starejše mladinke.

Naj jim bo nagrada Športnica 22. generacije na Gimnaziji Slovenj Gradec vzpodbuda za njihovo nadaljnjo športno kariero in za uspešno poklicno pot.

NAGRADA GIMNAZIJE SLOVENJ GRADEC

kaja ramšak

Kaja Ramšak je vsestranska odlična dijakinja, članica slovenskega dijaškega parlamenta, odlična plesalka in raziskovalka. S plesno skupino Gimnazije Slovenj Gradec je nastopala na številnih šolskih in drugih prireditvah, sodelovala v plesni skupini naših dveh izjemno odmevnih predstav Projekt 96 in Deklica z vžigalicami, je pa tudi del ekipe ustvarjalcev glasbeno-scenske uprizoritve Hugo Wolf med zvezdami. Ekipno in posamično je dosegala odlične rezultate na mednarodnem plesnem festivalu OPUS 1 v Ljubljani ter na šolskem plesnem festivalu, kjer so plesalke leta 2018 dosegle zlato priznanje. Njen najodmevnejši rezultat je 2. mesto na mednarodnem plesnem festivalu v Pragi novembra 2018 v kategoriji jazz balet. Maja 2019 je na mednarodnem tekmovanju v Mariboru dosegla elitno srebrno priznanje v kategoriji show dance, oktobra 2019 pa je prejela tudi zlato priznanje na državnem plesnem tekmovanju. V teh letih je tako odplesala na več kot 25 prireditvah in tekmovanjih.

Kaja je tudi tekmovalka s tremi priznanji na državnih tekmovanjih iz zgodovine. Kot mlada raziskovalka novejše zgodovine je prejela nagrado za svojo raziskovalno nalogo na temo Stoletje spreminjanja naših meja, ki jo je za šolsko leto 2018–2019  razpisal Zavod RS za šolstvo v sodelovanju z Eustory. Nagrada je bila udeležba na poletni akademiji za mlade Eustory v Berlinu, a tja ni odpotovala, ker je bila istočasno del naše ekipe v mednarodni izmenjavi z Japonsko. Sodelovala je na pogovoru pri predsedniku države ter bila od začetka članica uredniškega odbora gimnazijskega spletnega časopisa Eye Catcher v angleškem jeziku.

Kot naša predstavnica v dijaškem parlamentu spodbuja mlade k političnemu udejstvovanju, saj je, kot pravi sama, »prihodnost v mladih rokah.« Tudi zato naj ji bo nagrada Gimnazije Slovenj Gradec priznanje in hkrati vzpodbuda za njeno prihodnje zelo vsestransko delo.

Šolsko leto 2020/2021

NAGRADA GIMNAZIJE SLOVENJ GRADEC

Urbaan Reiter                                                                                                                                                                                                       

Njegova velika ljubezen je glasba. Velja za enega najbolj talentiranih mladih glasbenikov v tem delu Evrope, njegova prepoznavnost pa že presega tudi te meje in se počasi širi v svet. Po nižji glasbeni šoli na Ravnah in srednji glasbeni šoli v Velenju se je vsa štiri gimnazijska leta vzporedno izobraževal na Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti Gradec pri profesorju Paolu Pegoraru.

Njegovo glasbeno pot so od samega začetka zaznamovale številne prve nagrade, saj je bil npr. že pri 12. letih v kategoriji osemnajstletnikov med zmagovalci Pittaluge, najprestižnejšega festivala klasične kitare, ki že več kot 50 let velja za najpomembnejše evropsko tekmovanje perspektivnih klasičnih kitaristov. Do vpisa na Gimnazijo Slovenj Gradec je sodeloval na sedemindvajsetih kitarskih festivalih in tekmovanjih ter osvojil kar 21 zmag, dvakrat je zasedel drugo mesto in štirikrat tretje.

Svoj talent in vrhunskost pa je dokazoval tudi s prejetimi nagradami v času šolanja na naši Gimnaziji. Izpostavljamo le tri najpomembnejše:

– 1. nagrada na Forum Gitarre Wien 2018 – 21. Internationalen Jugendwettbewerb,

– 1. nagrada na 14th Ana Amalia Wettbewerb fur junge Gitarristen 2019 v 2. starostni skupini v nemškem Weimarju,

– Diploma di merito Accademia Musicale Chigiana pri kitarskem velemojstru Oscarju Ghigliji.

Poleg ur s profesorjem Oscarjem Ghilijo je obiskoval še masterclasse pri uglednih svetovnih profesorjih kitare, kot so Manuel Barrueco, Judicäel Perroy, Giampaolo Bandini,  Carlo Marchione in drugi. Ponosni smo, da je vse to in še več uspelo doseči dijaku naše gimnazije. Urbaan pa ni le vrhunski kitarist, ampak tudi zelo odgovoren in odličen dijak. Naj mu bo nagrada Gimnazije Slovenj Gradec kot naše najvišje šolsko priznanje vzpodbuda za njegovo glasbeno in akademsko prihodnost.

 

Enja Al Hiasat in Zarja Krenker                                                                                                                                                                      

Govorita brez besed, a ju slišimo.

Slikata brez barv, a vse vidimo.

Objameta brez dotikov, a čutimo.

Plešeta.

 

V plesno skupino VZ(GIB) sta se vključili leta 2018, v njunem prvem letu šolanja na naši gimnaziji, v času, ko se je skupina pripravljala na gledališko-glasbeno-plesno predstavo Deklica z vžigalicami. Ta je premiero doživela marca 2019 in bila ponovno uprizorjena še velikokrat.
Obe sta v vseh letih šolanja sodelovali na območnih in področnih revijah plesnih skupin.
S plesnimi miniaturami, za katere sta ustvarjali tudi lastne koreografije, sta se preizkušali na izborih OPUS (državno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev).
Pod okriljem plesne šole Appolo sta se v plesu dodatno izobraževali in na mednarodnem tekmovanju Rolly Dance dosegli elitno srebrno priznanje.
Na državnih prvenstvih srednjih šol v plesu, šolskih plesnih festivalih sta s skupino vedno posegli po najvišjih mestih.
Tudi zaradi njiju skupina za sodobni ples VZ(GIB) s svojimi nastopi navdušuje in bogati kulturno umetniško življenje na naši gimnaziji. Predvsem v zadnjem letu šolanja sta se izkazali kot vzornici in odlični mentorici mlajšim, jih uspeli navdušiti za plesno ustvarjanje in vpeljali v prve nastope, ki sta jih tudi za manjše odre izpeljali z veseljem ter z vso odgovornostjo. Nikoli nista rekli ne, četudi je šlo samo za razredno proslavo.
Kot dijakinji sta vlekli voz svojega razreda, saj sta bili izjemno prizadevni, vestni in vedno pripravljeni sodelovati ter motivirati ostale, kar smo prepoznali tako učitelji kot tudi sošolci. Nedvomno sta s svojo pozitivno naravnanostjo in iskrivostjo dodali začimbe mnogim uram pouka. Skupaj sta namreč krasna kombinacija zanesljivosti in širokega nasmeha.

Plešita še naprej. Plešita skozi življenje, dragi dekleti.

Nagrada Gimnazije Slovenj Gradec pa naj vama bo poklon in vzpodbuda za nadaljnje ustvarjalno delo in uspešno akademsko pot.

 

 

NAGRADA ŠPORTNIK IN ŠPORTNICA 23. GENERACIJE GIMNAZIJE SLOVENJ GRADEC

Zala Sekavčnik

Srednješolec običajno zjutraj težko vstane, odtava v kuhinjo, se pelje v šolo in do glavnega odmora komaj dobro pretegne …. Lahko je pa tudi drugače. Lahko si zjutraj obujemo copate in se v zgodnje jutro podamo s tekom.
Ko si sošolci privoščijo ali preskočijo zajtrk, je za njo že prvo prhanje in osvežilni napitek. Pa to po navadi ni edini trening v dnevu. Po pouku, kosilu in kratkem počitku sledi še eden. Težji. Ker tek ni vedno užitek. Je tudi trdo, garaško delo in ona vam zagotovo lahko pove, kako se motivira za velike napore.
V času, ko je obiskovala gimnazijo, je kar petnajstkrat postala državna ali pokalna prvakinja v različnih kategorijah. Običajno v teku na 800 ali 1500m. Vsa štiri gimnazijska leta je bila članica slovenske atletske reprezentance in osvajala medalje doma in na mitingih po Evropi.
Letošnjo zimsko sezono je odtekla osebna rekorda na 800 in 1500m ter si z odličnima rezultatoma zagotovila ponudbe več ameriških univerz. Izbrala je San Diego State University – SDSU, kamor odhaja avgusta in kjer bo nadaljevala šolanje.
Še pred tem pa bo lovila normo za svetovno prvenstvo v Caliju v Kolumbiji.

Zala Sekavčnik, z Nagrado športnice Gimnazije Slovenj Gradec ti izrekamo spoštovanje za tvoje uspehe in dajemo podporo ter elan za tiste slabe pol sekunde, ki ti še manjka do tvojega največjega uspeha do sedaj. Maš to!

Manca Lampret

Igra tenisa ni samo igra. Je preizkušnja obvladovanja stresa, je test samokontrole in zbranosti, je spoznanje, da popolnost ne obstaja in si lahko kljub napakam v igri priigramo zmago. Lahko bi rekli, da je tenis metafora za življenje.
Celo največji igralci tenisa imajo le petdeset odstotkov možnosti za zmago proti podobno dobremu nasprotniku. Zato od sebe ne zahtevajo zmage, temveč dobro igro. In ona to ve.
Leta 2019 je zmagala na odprtem prvenstvu Velenja do 18 let, prišla do polfinala članskega državnega prvenstva v Medvodah in postala državna podprvakinja v dvojicah do 18 let.
Leta 2020 je v igri dvojic zmagala na članskem odprtem prvenstvu v Portorožu.
V lanskem letu je postala državna prvakinja do 18 let in podprvakinja v dvojicah ter državna članska prvakinja v dvojicah. Tudi letos se je na odprtem državnem prvenstvu uvrstila v finale dvojic.
Med prvih 16 se je redno uvrščala tudi na mednarodnih turnirjih po Evropi.

Manca Lampret, z Nagrado športnice Gimnazije Slovenj Gradec ti izrekamo čestitke za vse dobre igre. Tiste, ki so že za tabo in tiste, ki še prihajajo.

Šolsko leto 2020/2021

NAGRADA GIMNAZIJE SLOVENJ GRADEC

 

Neža Tovšak

Največja Nežina ljubezen je klavir. Po uspešno zaključeni nižji glasbeni šoli v Velenju in enoletnem individualnem usposabljanju pri profesorju Sijavušu Gadžijevu v Ljubljani se je odločila za vzporedno izobraževanje na Konservatoriju Ljubljana in Gimnaziji v Slovenj Gradcu. Zahtevno in hkrati naporno pot je v štirih letih prehodila z odličnim šolskim uspehom, predvsem pa z izjemnimi dosežki na glasbenem področju.
Vsa štiri leta je bila udeleženka poletnih šol profesorja Sijavuša Gadžijeva v Radovljici, 2018 in 2019 se je udeležila Masterclassa prof. Valeryja Piasetkyja v Ljubljani, 2019 ob izmenjavi dijakov Konservatorija v Gradcu tudi Masterclassa prof. Christiana Tarla. Nastopala je na letnih koncertih izbranih pianistov Konservatorija v Ljubljani in Mariboru, koncertirala v Glasbeni šoli Radovljica v okviru poletnih šol (2016–2021), aprila 2018 dosegla drugo mesto na mednarodnem klavirskem tekmovanju Jurica Murai v Varaždinu, februarja 2019 je izvedla koncert s sopranistko Jerico Steklaso v Muzeju Huga Wolfa in nato marca samostojen recital. Novembra 2019 nastopala na Klavirskih dnevih EPTE v Ljubljani in z zborom Konservatorija v Cankarjevem domu ob stoletnici njegovega delovanja, uspešno je opravila avdicijo za solistko za igranje z orkestrom Konservatorija v Slovenski filharmoniji in februarja 2020 nastopala ob kulturnem dnevu za Gimnazijo v Glasbeni šoli Slovenj Gradec. Ustavitev javnega, kulturnega delovanja zaradi pandemije koronavirusne bolezni je preprečila nadaljevanje Nežinih nastopov v javnosti, ne pa tudi pomembnih mejnikov za nadaljevanje njene študijske poti. Če je bil letni koncert Konservatorija februarja 2021 še izveden preko Zooma, to ni veljalo več za maturitetni koncert ob zaključku šolanja v maju 2021. V juniju se je odlično izkazala na sprejemnih izpitih za vpis na Akademijo za glasbo Univerze v Ljubljani, kjer se bo kalila kot pianistka pri profesorju Rubenu Dalibaltayanu, svetovno priznanem pianistu in pedagogu. Neža nadaljuje tudi z igranjem v kvintetu in triu z violinistko Laro Primožič in klarinetistko Tadejo Malc.
Nežin talent, ki ga krasijo prizadevnost, osredotočenost in ambicioznost, obeta uspešno glasbeno kariero. Gimnaziji Slovenj Gradec bo vedno v ponos, da je Neža del svoje poti prehodila z nami, nagrada Gimnazije je izkaz priznanja za opravljeno delo in hkrati vzpodbuda za nadaljevanje njene umetniške poti.

 

 

 

 

 

 

 

 

Patricija Pogorelčnik

Patricijo Pogorelčnik poznamo po mnogih vlogah, ki jih je prevzela v štirih letih šolanja na naši Gimnaziji. Že v prvem letniku je izkazala ljubezen do nastopanja in se preizkusila kot recitatorka na Festivalu mlade literature Urška, kar ji je dalo zagon za nadaljnje udejstvovanje na odrskih deskah. Festivalu je ostala zvesta tudi v naslednjih letih, recitatorski talent pa je začela kaliti tudi v šoli kot voditeljica in povezovalka šolskih prireditev, kot so podelitve maturitetnih spričeval, dijaški dobrodelni koncerti in zaključni dogodki.
S svojo srčnostjo, komunikativnostjo, preprostostjo, dobro voljo ter ljubeznijo do umetniškega izražanja je šolo in njene vrednote zastopala z različnimi prostovoljskimi aktivnostmi. Kljub svojemu nadvse natrpanemu urniku se jih je lotevala predano, z zanosom in odgovornostjo. Vselej je s svojo skromnostjo, sočutnostjo in hvaležnostjo ob vključitvi v aktivnosti prostovoljstva opominjala na temeljne človeške vrednote, brez katerih ljudje kot družba ne bomo mogli preživeti in ki so v zadnjem času vedno bolj cenjene. Marsikomu je lahko vzor, saj je kljub svojim mladostnim letom in preizkušnjam ostala zvesta enemu od svojih stremljenj – prijaznost in nasmeh sta znaka moči in spoštovanja sočloveka.
Zaradi njenega talenta so jo z veseljem medse sprejeli člani gimnazijskega kulturnega društva Spunk, kjer je prestopila okvirje šolskega udejstvovanja in kot igralka zablestela v naslovni vlogi v gledališko-glasbeno-plesni predstavi Deklica z vžigalicami režiserja Aleksandra Čaminskega. Občinstvo je presunila s svojo doživeto upodobitvijo premraženega otroka, ki zrcali univerzalno podobo našega sveta. Igralskemu repertoarju je dodala še vlogi v odmevni uprizoritvi Hugo Wolf med zvezdami Studia A in v igrano-dokumentarnem filmu režiserja Toma Novosela Srečno, Spunk ob 20. obletnici gimnazijskega kulturnega društva. Zaradi njenega talenta in pozitivnega duha je bila najboljša izbira, da v predstavitvenem filmu Gimnazije popelje osnovnošolce po njihovi bodoči šoli, za katero je (po njenih besedah) vesela, da je lahko bila štiri leta del tako posebne in izjemne skupnosti in pridobila veliko izkušenj v izjemnih trenutkih, ki ji bodo za vedno ostali v spominu.
Naj bo Patriciji nagrada Gimnazije Slovenj Gradec poklon in vzpodbuda na njeni nedvomno uspešni ustvarjalski poti.

 

 

 

 

 

Alen Planinšec

Izjemen in odličen dijak, uspešen na vseh področjih, še posebej naravoslovno-matematičnem. Njegova izjemnost se ne odraža samo pri šolskem delu, ampak tudi pri visokih dosežkih na različnih državnih tekmovanjih iz znanja kemije, matematike, fizike, naravoslovja, logike, geografije in ekologije. Kljub skoraj enoletnemu zaprtju šol in omejitvi oziroma okrnitvi tekmovanj je dosegel 11 bronastih, 6 srebrnih in 2 zlati priznanji, izstopata kemija in matematika.
S svojo nadarjenostjo, marljivostjo, natančnostjo, odgovornostjo, zanesljivostjo, prijaznostjo, spoštljivostjo in poštenostjo je bil vzgled ostalim dijakom, naravoslovcem in matematikom pa v veliko zadovoljstvo pri potrditvi strokovnega dela.
Ima tudi velik čut do soljudi, ki ga je izkazoval z nesebično pomočjo sošolcem, pa tudi kot prostovoljec, ko je z igranjem harmonike večkrat razveseljeval prebivalce slovenjgraškega doma starostnikov.
S svojo harmoniko nas je navduševal tudi na dobrodelnem večeru Gimnazija ima talent in v predstavah našega kulturnega društva Spunk.

Ker Alen dokazuje, da je znanje v današnjem, vedno bolj čudnem svetu pomembna vrednota, verjamemo, da bo s svojo odličnostjo veliko prispeval tudi fakulteti, na katero se je vpisal.
Lahko bi mu zaželeli, naj mu bo na akademski in poklicni poti meja samo nebo, a zanj ta meja ne obstaja, saj ga zanima letalstvo. Letalstvo z novimi materiali, ki bi omogočali večjo varnost in zanesljivost ter pripomogli k zmanjšanju onesnaževanja okolja. Naj mu bo nagrada Gimnazije popotnica na njegovi poti preko meja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NAGRADA ŠPORTNIK IN ŠPORTNICA 22. GENERACIJE GIMNAZIJE SLOVENJ GRADEC

Nace Herkovič

Otroška radovednost ga je popeljala v svet juda, ki pa je zelo hitro postal vsakodnevna aktivnost in iz igre prerasel v način življenja. Nadarjeni otrok je kmalu začel nizati uspehe. Treningi so postajali vse bolj naporni in zahtevnejši in postal je vrhunski športnik. V letih šolanja na Gimnaziji Slovenj Gradec nas je razvajal z najvišjimi mesti na šolskih tekmovanjih, na klubskem nivoju in v državni reprezentanci. Tekmoval je v več starostnih kategorijah v istem letu, v zadnjih letih tudi članski.
Je večkratni državni prvak v svojih kategorijah, zmagovalec srednješolskega državnega prvenstva posamezno in zmagovalec v ekipi Gimnazije, najvišja mesta pa je osvajal tudi v slovenskem pokalu. Njegovega potenciala niso spregledali niti v državni reprezentanci in tako se je kot njen član udeležil evropskega kadetskega prvenstva v Varšavi septembra 2019, evropskih olimpijskih iger mladih v Bakuju (7. mesto) avgusta 2019 in pokala Vilnius v Litvi septembra 2017, kjer je zmagal. Bil je najuspešnejši tekmovalec v kategoriji kadetov v Sloveniji leta 2019 in športnik leta v mestni občini Slovenj Gradec.
Vsi rezultati so odraz njegovega dela, odrekanja, samodiscipline, prilagajanja in nenehnega usklajevanja šolskega dela in garanja na treningih. Kljub vsem zavidljivim uspehom pa ostaja tih in skromen – vse to so odlike letošnjega prejemnika naziva športnik Gimnazije Slovenj Gradec za leto 2021, Naceta Herkoviča. Naj mu bo nagrada vzpodbuda za njegovo vrhunsko nadaljnjo športno kariero in uspešno študijsko pot.

 

Zala katarina Hovnik, Neža Jelen Križovnik in Vita Vovk
Nagrada Športnica 22. generacije Gimnazije Slovenj Gradec

Sošolke, prijateljice in vzorne dijakinje, ki uspešno usklajujejo trdo delo v šoli in na atletskih treningih.
Vrhunske športnice, ki so nam skozi mnoge uspešne štafetne teke pokazale, kako pomembno je sodelovanje, ko tečeš ne le zase, temveč tudi za skupino. Koliko truda je potrebno, da tekača uravnata svoj ritem in uskladita hitrost, da za oči opazovalca izgleda vse enostavno in uigrano.

Našim športnicam uspeva tako v ekipnih kot posameznih disciplinah. Na področju šolskih tekmovanj so ponosno zastopale našo Gimnazijo in se vsa štiri leta odlično odrezale v štafeti 4 x 100 m, kjer so na področnih in državnih tekmovanjih dosegale dobre uvrstitve, kar dvakrat pa so postale podprvakinje – leta 2018 na področnem in leta 2019 na državnem srednješolskem prvenstvu. Športna zveza Slovenj Gradec je oktobra 2020 podelila priznanja najuspešnejšim športnikom, športnicam in ekipam za leto 2019. Med nagrajenkami so bile tudi vse tri naše dijakinje.

Zala Katarina Hovnik je članica mladinske reprezentance Slovenije. Svoje najboljše rezultate do sedaj je dosegla v letu 2020, ko je zmagala v skoku v daljino na Prvenstvu Slovenije, postala nosilka naslova državnih prvakinj v štafeti 4 x 400 m U20 in štafeti 4 x 100 m za mlajše članice. Z vsakega državnega prvenstva se vrne z medaljo v štafeti, ponosna pa je tudi na vse ostale rezultate.

Neža Jelen Križovnik je v preteklih sezonah redna članica štafet 4 x 100 m in 4 x 400 m, ki posegajo po najvišjih mestih. V letu 2020 je dosegla 5. mesto in osebni rekord v teku na 400 m z ovirami na Prvenstvu Slovenije. Ponaša se tudi z 8. mestom v teku na 600 m na 26. mednarodnem atletskem mitingu v Kranju.

Vita Vovk za svoj največji uspeh do sedaj šteje nastop z reprezentanco na mitingu Brexia in doseženo 13. mesto v teku na 200 m, prav tako tudi 2. mesto s štafeto na Pokalu Slovenije, ko je postala državna podprvakinja v kategoriji mlajših članic. V isti kategoriji je dosegla še 3. mesto v štafetah 4 x 100 m in 4 x 400 m. 3. mesto je s štafeto 4 x 100 m dosegla tudi na Prvenstvu Slovenije za starejše mladinke.

Naj jim bo nagrada Športnica 22. generacije na Gimnaziji Slovenj Gradec vzpodbuda za njihovo nadaljnjo športno kariero in za uspešno poklicno pot.

 

 

 

 

 

Šolsko leto 2019/2020

NAGRADA GIMNAZIJE SLOVENJ GRADEC

 

Kaja Ramšak je vsestranska odlična dijakinja, članica slovenskega dijaškega parlamenta, odlična plesalka in raziskovalka. S plesno skupino Gimnazije Slovenj Gradec je nastopala na številnih šolskih in drugih prireditvah, sodelovala v plesni skupini naših dveh izjemno odmevnih predstav Projekt 96 in Deklica z vžigalicami, je pa tudi del ekipe ustvarjalcev glasbeno-scenske uprizoritve Hugo Wolf med zvezdami. Ekipno in posamično je dosegala odlične rezultate na mednarodnem plesnem festivalu OPUS 1 v Ljubljani ter na šolskem plesnem festivalu, kjer so plesalke leta 2018 dosegle zlato priznanje. Njen najodmevnejši rezultat je 2. mesto na mednarodnem plesnem festivalu v Pragi novembra 2018 v kategoriji jazz balet. Maja 2019 je na mednarodnem tekmovanju v Mariboru dosegla elitno srebrno priznanje v kategoriji show dance, oktobra 2019 pa je prejela tudi zlato priznanje na državnem plesnem tekmovanju. V teh letih je tako odplesala na več kot 25 prireditvah in tekmovanjih.

Kaja je tudi tekmovalka s tremi priznanji na državnih tekmovanjih iz zgodovine. Kot mlada raziskovalka novejše zgodovine je prejela nagrado za svojo raziskovalno nalogo na temo Stoletje spreminjanja naših meja, ki jo je za šolsko leto 2018–2019  razpisal Zavod RS za šolstvo v sodelovanju z Eustory. Nagrada je bila udeležba na poletni akademiji za mlade Eustory v Berlinu, a tja ni odpotovala, ker je bila istočasno del naše ekipe v mednarodni izmenjavi z Japonsko. Sodelovala je na pogovoru pri predsedniku države ter bila od začetka članica uredniškega odbora gimnazijskega spletnega časopisa Eye Catcher v angleškem jeziku.

Kot naša predstavnica v dijaškem parlamentu spodbuja mlade k političnemu udejstvovanju, saj je, kot pravi sama, »prihodnost v mladih rokah.« Tudi zato naj ji bo nagrada Gimnazije Slovenj Gradec priznanje in hkrati vzpodbuda za njeno prihodnje zelo vsestransko delo.

Zala Breznik Domej je bila vsa štiri gimnazijska leta odlična dijakinja in aktivna ustvarjalka v gimnazijskem kulturnem društvu Spunk. Kot recitatorka in povezovalka je bila v tem času del vseh zaključnih prireditev Festivala mlade literature Urška. Z multimedijskim performansom Kričimo iz prgišča napak so leta 2018 odlično nastopili v Kinu Šiška v Ljubljani. Med njene posebne dosežke lahko štejemo nastop v recitalu ob otvoritvi razstave Adijo, vera v sanje v Koroški galeriji likovnih umetnosti ter številne druge nastope na različnih kulturnih prireditvah. Njen nov izziv je bila naslovna vloga v gledališko-glasbeno-plesni predstavi Deklica z vžigalicami, s katero so člani gimnazijskega kulturnega društva Spunk nastopili po številnih krajih v naši regiji. Z gledališko predstavo Igra Studia A Aleksandra Čaminskega pa se je Zala skupaj s tremi soigralci z naše Gimnazije uvrstila tudi v finale lanskega Linhartovega srečanja amaterskih gledaliških skupin Slovenije v Postojni.

Naj bo nagrada Gimnazije Slovenj Gradec Zali Breznik Domej poklon in vzpodbuda njenemu vsestranskemu delu ter kulturni ustvarjalnosti tudi v prihodnje.

 

NAGRADA ŠPORTNIK IN ŠPORTNICA 21. GENERACIJE GIMNAZIJE SLOVENJ GRADEC

Rok Pogorevc je vrhunski športnik in član Judo kluba Acron Slovenj Gradec. Med njegove najpomembnejše rezultate sodijo: 1. mesto v kategoriji do 100 kg na državnem mladinskem prvenstvu 2020, 1. mesto v kategoriji do 100 kg na državnem članskem prvenstvu 2019, isto leto je dosegel 1. mesto na državnem prvenstvu tudi med mlajšimi člani in med mladinci, bil je 1. v kategoriji do 90 kg na kadetskem državnem prvenstvu 2018, dosegel je 1. mesto v kategoriji do 100 kg in ekipno 1. mesto na državnem srednješolskem prvenstvu v Velenju 2019, 1. mesto v kategoriji do 90 kg in ekipno 2. mesto na državnem srednješolskem prvenstvu v Slovenj Gradcu 2017, 1. mesto v kategoriji do 90 kg na državnem srednješolskem prvenstvu v Kopru in še veliko drugih odličnih dosežkov na različnih tekmovanjih.

Seveda pa imajo posebno težo njegovi mednarodni rezultati: na mladinskih olimpijskih igrah v Buenos Airesu je osvojil 5. mesto, na tekmovanju za evropski pokal v Zagrebu je dosegel prvo zgodovinsko zmago za slovenjgraški klub, bil je 1. na mednarodnem turnirju v Rigi v Latviji, dosegel je bronasto medaljo na mednarodnem kadetskem pokalu v Fallonici. Tako je v njegovi zbirki že ogromno zlatih, srebrnih in bronastih medalj z mednarodnih in državnih tekmovanj in verjamemo, da se bo zbirka le še bogatila.

Rok je bil razglašen za najboljšega slovenskega judoista leta 2018 do 18 let, leto kasneje pa je postal tudi športnik leta v Mestni občini Slovenj Gradec.

Naj bo nagrada Športnik 21. generacije na Gimnaziji Slovenj Gradec Roku Pogorevcu vzpodbuda za njegovo vrhunsko nadaljnjo športno kariero in za uspešno študijsko pot. 

 

 

Lana Verhovnik je vrhunska atletinja in članica Atletskega kluba Slovenj Gradec. Kot metalka krogle je dosegla 1. mesto na področnem tekmovanju v Celju leta 2017 in 2018, bila 3. na državnem srednješolskem prvenstvu v Mariboru, 4. na državnih srednješolskih tekmovanjih v Celju in Mariboru ter dosegla 1. mesto na Atletskem pokalu Slovenije v Velenju 2018, 4. mesto na dvoranskem državnem prvenstvu za mlajše mladinke v Slovenski Bistrici 2017 in 7. mesto na državnem članskem dvoranskem prvenstvu v Novem mestu 2019. Ves čas je tekla tudi v štafeti 4 x 100 metrov, kjer je ekipa Gimnazije Slovenj Gradec leta 2019 osvojila 2. mesto na državnem srednješolskem prvenstvu v Mariboru.

Kot metalka diska je leta 2018 na Atletskem pokalu Slovenije v Velenju dosegla 2. mesto ter v Celju osvojila bronasto medaljo (z metom preko 40 metrov, ki jo je uvrstil med najboljše mlajše mladinke v Evropi). Na Prvenstvu Slovenije za mladince in mladinke U20, ki je potekalo junija 2019 v Novem mestu, je Lana v metu diska spet osvojila odlično 3. mesto, julija pa je kot članica starejše mladinske reprezentance Slovenije U20 nastopila na peteroboju mladinskih reprezentanc (Češka, Hrvaška, Madžarska, Slovaška, Slovenija) v Madžarskem Gyoru in v metu diska dosegla 6. mesto.

Lani je spremenila atletsko disciplino in postala odlična tekačica. Tako je na Dunaju januarja letos na mednarodnem članskem dvoranskem atletskem mitingu dosegla 10. mesto z osebnim rekordom v teku na 400 m, na Prvenstvu Slovenije za U20 februarja 2020 v Novem mestu pa je z ekipo Atletskega kluba Slovenj Gradec (v kateri so same naše gimnazijke) dosegla 3. mesto v štafeti 4 x 400 m.

Naj ji bo nagrada Športnica 21. generacije na Gimnaziji Slovenj Gradec vzpodbuda za njeno nadaljnjo športno kariero in za uspešno študijsko pot.
 

Šolsko leto 2018/2019

NAGRADA ŠPORTNICA 20. GENERACIJE NA GIMNAZIJI SLOVENJ GRADEC

 Veronika Pisnik

Vzorna, marljiva, skromna, vestna in poštena, samostojna in odgovorna. Ne le kot dijakinja, čeprav jo omenjene lastnosti odlikujejo tudi vsa štiri leta gimnazijskega dela. Športnica z izjemno osebnostjo. Vse od prihoda na Gimnazijo sta njeno pot zaznamovala trdo delo in predanost atletiki. Svoje uspehe v atletiki Veronika niza od začetka šolanja, formo pa iz leta v leto stopnjuje.
Naj v nadaljevanju izpostavimo nekaj njenih večjih uspehov. Veronika je bila že v prvem letniku ena od finalistk na državnem tekmovanju srednjih šol v atletiki. Na atletskem ekipnem področnem tekmovanju v Celju je štafeta 4 x 100 m z Veroniko Pisnik v sestavi vsa štiri leta posegala po najvišjih mestih. V teku na 400 metrov je na Prvenstvu Slovenije in na Atletskem pokalu Slovenije za mlajše mladince in mladinke obakrat osvojila 4. mesto ter 5. mesto na Atletskem pokalu Slovenije za starejše mladince in starejše mladinke v teku 100 m z ovirami. Eden njenih največjih uspehov je bil nastop v slovenski reprezentanci, kjer je Veronika v disciplini 400 m leta 2017 nastopila na 35. Brixia mitingu. Veronika je tekmovala tudi na mednarodnih tekmovanjih, kjer je v disciplini teka na 60 metrov in 400 metrov posegala po uvrstitvah med 3. in 7. mestom. Februarja 2019 je v Novem mestu na dvoranskem članskem državnem prvenstvu v atletiki v konkurenci 270 atletinj Veronika v teku na 400 metrov zasedla 4. mesto z novim osebnim rekordom. Letošnje leto je na državnem srednješolskem prvenstvu v atletiki v Mariboru postala še državna podprvakinje v štafeti 4 x 100 m.

Naj ji bo nagrada Športnica 20. generacije na Gimnaziji Slovenj Gradec vzpodbuda za njeno nadaljnjo športno kariero in za uspešno poklicno pot.

NAGRADA ŠPORTNIK 20. GENERACIJE NA GIMNAZIJI SLOVENJ GRADEC

Vinko Prevolšek

Športnik z veliko začetnico. Vztrajen, marljiv, nepopustljiv. Spoštljiv, skromen in vljuden dijak. Izjemen judoist, ki nas je vsa štiri leta srednjega šolanja navduševal s številnimi uspehi na domačih in mednarodnih tekmovanjih.

Naj v nadaljevanju izpostavimo njegove največje in številne uspehe. Vinko je zmagovalec več kot 15 slovenskih pokalov med mladinci in kadeti. Je trikratni kadetski in dvakratni mladinski državni prvak. Na članskem državnem prvenstvu je osvojil 2. in 3. mesto. Je tudi zmagovalec in večkratni medaljist domačega in mednarodnega turnirja Koroška Open. Vinko se je redno udeleževal tudi mednarodnih tekmovanj, na katerih je prav tako dosegal izjemne uspehe. Tako je že v 1. letniku postal zmagovalec mednarodnega turnirja v judu na Japonskem v kategoriji kadetov do 18 let. V 3. letniku je osvojil naziv evropski članski prvak v kazahstanski borilni veščini Qazaq Kuresi. V času šolanja na Gimnaziji je osvojil tudi 3. mesto na evropskem kadetskem pokalu v Zagrebu in 7. mesto na olimpijskih igrah mladih na Madžarskem.
Vinko Prevolšek je marca letos postal športnik leta med mladinci v Mestni občini Slovenj Gradec. V tem letu je na državnem srednješolskem tekmovanju v judu v Velenju v ekipi z Nacetom Herkovičem in Rokom Pogorevcem zmagal v svoji kategoriji in postal tudi državni ekipni prvak.  S tremi zlatimi odličji in brez izgubljene borbe so fantje z Vinkom poskrbeli, da je Gimnazija Slovenj Gradec osvojila skupno prvo mesto med dijaki vseh slovenskih srednjih šol.

Naj mu bo nagrada Športnika 20. generacije na Gimnaziji Slovenj Gradec vzpodbuda za njegovo nadaljnjo športno kariero in za uspešno poklicno pot.
 

HANA KLANČNIK

Hana Klančnik je vsestranska in odlična dijakinja, ki je v štirih letih dokazala, da lahko tudi kot gimnazijka uspešno povezuje svoje šolsko in obšolsko delo. Je prejemnica več bronastih in srebrnih priznanj iz tekmovanj srednješolcev v znanju matematike, logike, biologije in sladkorne bolezni ter prejemnica zlatega priznanja na bralnem tekmovanju iz italijanskega jezika.

Vsa štiri leta šolanja je tudi aktivna prostovoljka, vključevala se je skorajda v vse dejavnosti, pomagala je tako predšolskim otrokom kot tudi osnovnošolcem, srednješolcem in tistim najstarejšim. Bila je pobudnica več idej ter oseba, ki je s svojo pozitivno naravnanostjo do življenja in dobro voljo navdušila in polepšala dan marsikomu. Vselej je svoje znanje, ki ga je vpletala v prostovoljno delo, znala odlično prilagoditi ciljni skupini in ga z zanosom ter spoštovanjem do tistih, s katerimi je sodelovala, delila mednje.

Njen največji prispevek pa je vezan na delovanje v Gimnazijskem kulturnem društvu Spunk. Kot recitatorka in povezovalka programa je sodelovala na številnih šolskih in izvenšolskih prireditvah. Vsa štiri leta je bila ena ključnih recitatork in povezovalk Festivalov mlade literature Urška. S projektom Kričimo iz prgišča napak v času so nastopili tudi v Kinu Šiška v Ljubljani. Kot deklamatorka v predstavi Posuto mesto je nastopila po številnih krajih Mislinjske in Dravske doline. Aktivno je sodelovala tudi v filmskem laboratoriju z režiserjem Tomom Novoselom, kjer so ustvarili igrano-dokumentarni film Srečno, Spunk, odigrala pa je tudi naslovno vlogo v predstavitvenem filmu o Slovenj Gradcu.

Hana Klančnik je s svojim delom močno zaznamovala dogajanje na šoli in ob njej, zato naj ji bo nagrada Gimnazije Slovenj Gradec vzpodbuda za njeno nadaljnje vsestransko delo ter za uspešno akademsko pot.

ALMA KOŠAN

Zelo vsestranska in odlična dijakinja je neverjetno odgovorna in zrela. Tista, ki je vedno odgovarjala z nasmehom in priskočila na pomoč. Tista, na katero si se vedno lahko zanesel. Svoje znanje, umetniško nadarjenost, sposobnosti na različnih področjih, predvsem pa humanost  je vseskozi dokazovala na različnih tekmovanjih, kulturnih prireditvah na šoli in izven nje. Znanje je zajemala s sprejemanjem novih perspektiv, pri čemer jo je vedno usmerjalo zelo odgovorno razmišljanje o prihodnosti. Zaznamujeta jo izjemna empatija  in ljubezen do sočloveka in narave, še posebej do živali. Z izbrano smerjo študija bo to svojo ljubezen lahko negovala dalje.

Ogromno svoje mladostne energije je vložila v ples. Z ustvarjanjem v plesni skupini (Vz)gib Gimnazije Slovenj Gradec je začela po prihodu na Gimnazijo pod mentorstvom Mateje Rožič. Poleg nastopanja na številnih šolskih prireditvah in dobrodelnih koncertih, je skupaj s soplesalkami sodelovala na Festivalu mlade literature Urška, na Tednu ljubiteljske kulture ter najrazličnejših drugih prireditvah. Vsako leto so se udeleževale tudi območnega srečanja plesnih skupin in se kasneje, po izboru selektorjev, uvrščale na regijska srečanja. Na državnem šolskem plesnem festivalu so se uvrščale na prva štiri mesta v plesni produkciji in zelo visoko tudi v skupini posamezno. Dve leti je odlično nastopala v naši glasbeno-plesni predstavi Projekt 96, ki je nastala skupaj z glasbeno šolo Gvido ob dvajsetletnici Gimnazije in so jo ponovili več kot dvajsetkrat po različnih krajih v Sloveniji in na gostovanju v Pliberku. Prav tako je kot plesalka nastopila v predstavi Posuto mesto, s katero smo predstavili naše raznovrstno kulturno ustvarjanje gimnazijskega kulturnega društva Spunk po različnih krajih Mislinjske in Dravske doline.

Kaj vse zmore mlad ustvarjalec, dokazujeta dve njeni zlati priznanji v letošnjem šolskem letu, ki ju je kot maturantka dosegla na državnem tekmovanju iz Ekokviza na temo Podnebje in energija ter na državnem plesnem festivalu Živa, kjer sta nastopili skupaj s sošolko Nejo Konečnik v skupini za sodobni ples. Je tudi avtorica fotografske razstave s premislekom o holokavstu. Naj bo nagrada Gimnazije Slovenj Gradec Almi Košan poklon in vzpodbuda njenemu vsestranskemu delu tudi v prihodnje.

MIHA RAZDEVŠEK

Njegova velika ljubezen je naravoslovje, a ker je zelo vsestranski, je teh ljubezni še veliko več.  Že od vstopa v srednjo šolo je eden izmed naših najuspešnejših dijakov. V 1. letniku je na državnih tekmovanjih iz znanj osvojil kar neverjetnih 6 bronastih, 1 srebrno in 3 zlata priznanja – dosežek, ki ga je skoraj nemogoče ponoviti. To pa velja tudi za učni uspeh, saj je vsa leta imel vse ocene zaključene odlično.

Njegovo široko razgledanost dokazujejo srednješolska tekmovanja iz znanj, kjer je priznanja dosegal na državnih tekmovanjih iz materinščine za Cankarjevo priznanje, pri zgodovini, matematiki, logiki, biologiji, v znanju o sladkorni bolezni, nemščini ter seveda kemiji, ki je bila ves čas njegova posebna izbira in je vsako leto osvojil Preglovo plaketo – od tega tri zlate. V štirih letih je tako osvojil 28 bronastih, srebrnih in zlatih priznanj. V okviru državnega projekta RAST, ki je namenjen nadarjenim dijakom, je sodeloval na enotedenskem raziskovalnem taboru v Petnici v Srbiji. Je pa tudi odličen športnik, ki je kot član naše gimnazijske judoistične ekipe postal državni podprvak na srednješolskem prvenstvu leta 2018.

Njegova razredničarka in profesorica kemije je o njem zapisala: »Prijazen, vljuden, tipičen naravoslovec, kot si ga naravoslovci lahko samo želijo.« In takšnih vsestranskih in odgovornih ljudi si želi vsaka stroka.

Ponosni smo, da je vse to in še več uspelo doseči dijaku naše Gimnazije. Ker se zavedamo njegovega z besedami težko opisljivega prispevka Gimnaziji Slovenj Gradec, naravoslovne nadarjenosti in vsestranske angažiranosti, postaja danes dobitnik nagrade Gimnazije Slovenj Gradec. Nagrada naj bo vzpodbuda za njegovo akademsko prihodnost.

Šolsko leto 2016/2017

Ana Frühauf, Kaja Krautberger, Iza Sila in Gaja Triglav – članice plesne skupine Gimnazije Slovenj Gradec

Njihova velika ljubezen je ples. Z ustvarjanjem v novi plesni skupini Gimnazije Slovenj Gradec so začele v šolskem letu 2013/2014 pod mentorstvom Mateje Rožič – v letu, ko so postale dijakinje naše šole.
V treh letih se je podoba skupine vsako leto spremenila s prihodom novih in odhodom starih dijakinj. Poleg nastopanja na šolskih (dvajseta obletnica Gimnazije, zaključne prireditve, nastop skupine Help! A Beatles Tribute, dobrodelni koncerti) in občinskih (festival Urška, otvoritev Tedna ljubiteljske kulture, Flashmob) prireditvah, so se vsakoletno udeleževale območnega srečanja plesnih skupin in se kasneje, po izboru selektorjev, uvrščale na regijska srečanja. V letošnjem šolskem letu 2016/2017 so plesalke odlično nastopile v naši glasbeno-plesni predstavi Projekt 96, kjer so plesale na več kot dvajsetih predstavah po Sloveniji in na gostovanju v Pliberku. Prav tako so v sklopu Spunka sodelovale v projektu Posuto mesto, s katerim smo predstavili naše raznovrstno kulturno ustvarjanje po različnih krajih ter pred osnovnošolci Mislinjske in Dravske doline.
Na Šolskem plesnem festivalu – državnem tekmovanju v šolski plesni produkciji, so leta 2014 zasedle 3. mesto, leta 2016 4. mesto in letos v Celju 2. mesto.
Naj jim bo letošnja dvanajsta nagrada Gimnazije Slovenj Gradec priznanje za njihovo štiriletno delo in dosežke ter vzpodbuda za uspešno plesalsko prihodnost.


Šolsko leto 2016/2017

EVA ČODERL

Vsestranska in odlična dijakinja je v štirih letih dokazala, da lahko tudi kot gimnazijka uspešno povezuje svoje šolsko in obšolsko delo.
Vsa leta je bila predsednica svojega razreda, zadnja leta pa tudi predsednica dijaške skupnosti. Je aktivna predstavnica naše Gimnazije v Dijaški organizaciji Slovenije in tudi članica slovenskega dijaškega parlamenta.
V svetu zavoda Šolskega centra Slovenj Gradec, ki ima dva predstavnika dijakov vseh šol našega centra, je tri leta zastopala interese dijakov Gimnazije.
Kot recitatorka in povezovalka programa je sodelovala na različnih šolskih in izvenšolskih prireditvah, sodelovala v gledališko-ulični predstavi Posuto mesto, v vizualnem performansu Vojna ni mir, kot violinistka pa s komorno godalno zasedbo občasno spremljala nastope pevskega zbora Mismomi.
Naj ji bo nagrada Gimnazije Slovenj Gradec vzpodbuda za njeno nadaljnje vsestransko delo ter za uspešno akademsko pot.

Šolsko leto 2015/2016Karin Šnabl

Njena velika ljubezen je dramska igra. Začelo se je že v osnovni šoli, kjer je z vlogo v Feydeaujevi drami Krojač za dame v dramski skupini za odrasle v Črnečah nastopala dve leti. V isti skupini je v Ionescovi Učni uri z glavno vlogo učenke nastopala po različnih domačih in tujih odrih.
S prihodom na našo Gimnazijo se je srečala s Spunkom in mentorjem profesorjem Andrejem Makucem. Kot povezovalka, bralka, recitatorka in deklamatorka je nastopila na več desetih javnih prireditvah Javnega sklada za kulturne dejavnosti, različnih kulturnih ustanov ter naše Gimnazije. Sodelovala je na Mednarodni poletni gledališki delavnici v Izoli leta 2014 ter nastopila v odlični gimnazijski predstavi 5 x NE, kjer je odigrala vlogo Karin. Sodelovala je tudi v dveh filmskih projektih režiserja Toma Novosela. Kratki film Rezbar, v katerem je odigrala vlogo študentke, je sodeloval že na dvajsetih mednarodnih festivalih in prejel nekaj nagrad.
V tem letu je nastopila v kar dveh gledaliških predstavah. Vloga služkinje v komediji dramske skupine Kulturnega društva Črneče Ojoj, tašča je spet živa ter glavna vloga Maše v predstavi Vladimir sta ji prinesli tudi največji uspeh, saj je prejela nagrado za najboljšo stransko žensko vlogo na Linhartovem srečanju – Festivalu gledaliških skupin Slovenije 2016. Naj ji bo letošnja enajsta nagrada Gimnazije Slovenj Gradec priznanje za njene dosedanje dosežke ter vzpodbuda za uspešno igralsko prihodnost.

Šolsko leto 2014/2015


Maja Pogorevc

Naša maturantka in najhitrejša gimnazijka v zgodovini naše Gimnazije. Njena velika ljubezen je atletika. Članica Atletskega kluba Slovenj Gradec je od leta 2007. Njeno nadarjenost je razvijal atletski trener Uroš Verhovnik.

V letu 2013 je osvojila tri naslove državne prvakinje in naslov pokalne atletske prvakinje. Dvakrat je bila državna srednješolska prvakinja v teku na 400 metrov. Lani je bila na svetovnem mladinskem prvenstvu v ameriškem Oregonu na 16. mestu. Junija 2015 je na ekipnem evropskem članskem prvenstvu v Bolgariji dosegla edini slovenski odmevni uspeh z drugim mestom v teku na 400 metrov ter osebnim rekordom 53,90. S tem dokazuje svoj hiter napredek in napoveduje odlične rezultate tudi v prihodnje. Dve leti zapored je bila športnica leta v Mestni občini Slovenj Gradec.

Avgusta odhaja na študij v Kalifornijo. Naj ji bo letošnja deseta jubilejna nagrada Gimnazije Slovenj Gradec priznanje za njene dosedanje dosežke ter vzpodbuda za uspešno športno prihodnost.

Šolsko leto 2013/2014


Lovro Kotnik

Njegova velika ljubezen je naravoslovje. To je vseskozi dokazoval pri pouku ter na šolskih in državnih tekmovanjih: 11 bronastih, 7 srebrnih in 1 zlato priznanje. Leta 2012 je na 10. evropski naravoslovni olimpijadi v Litvi s slovensko srednješolsko ekipo osvojil bronasto medaljo.
Tri leta je bil predstavnik dijakov gimnazije v Svetu zavoda Šolskega centra Slovenj Gradec. Kot povezovalec programov je nastopal na naših prireditvah, svojo ljubezen do glasbe pa dokazoval kot pevec in glasbenik v gimnazijski glasbeni skupini. Vsa leta je bil član pevskega zbora Mismomi, zadnje leto pa sodeluje tudi v pevskem zboru Carinthia Cantat.
Nagrada je priznanje za vse narejeno in naj bo tudi vzpodbuda za njegovo akademsko prihodnost.

Katarina Čas

Je vsestranska dijakinja – prostovoljka, odličnjakinja, predsednica razreda in upornica. Kot prostovoljka je vsa štiri leta razdajala svoje znanje vsem, ki so jo potrebovali, tudi osnovnošolcem. V delo z njimi je vnašala svojo človeško dimenzijo ter kot prava mentorica pomagala graditi njihovo pozitivno podobo.
V letošnjem letu je ob nerazumnem uvajanju novega zakona o štipendiranju s sošolko Ajdo začutila, kaj pomeni biti boj z mlini na veter, saj v dialogu z državno administracijo do danes ni dobila ustreznega odgovora, kako lahko ministrstvo ob sprejemu novega zakona njegova določila že krši. Upornica z razlogom, torej.
In ne nazadnje – je deklarirana ljubiteljica živali. Svojega poslanstva ne dojema samo zasebno, v skrbi za svojo žival, temveč kritično in angažirano. Tri leta povsem samoiniciativno sodeluje z Društvom proti mučenju živali Koroške in organizira zbiranje pomoči med dijaki naše Gimnazije.
Takih ljudi bi moralo biti med nami čim več.

Martina Konečnik in Neža Krenker

Naša gimnazija slovi po kulturni ustvarjalnosti svojih dijakov. Prevladujejo glasbeniki, gledališčniki, likovni ustvarjalci ter literati. Naš lanski projekt Iz ateljejev – Oko in roka je prinesel nekaj povsem novega – z besedo in sliko je predstavil deset koroških likovnih umetnikov. Fotografske utrinke iz njihovih ateljejev je odlično upodobil naš lanski maturant Jure Horvat. Portreti in trenutki iz ustvarjalnosti koroških likovnikov so bili razstavljeni v Koroški galeriji likovnih umetnosti. Ob razstavi je izšel katalog, ki je zaokrožil projekt tako, da je v pisani besedi in sliki razgrnil skrivnost ustvarjanja vseh povabljenih umetnikov.
Mentorsko delo z vsemi ustvarjalci projekta pa je koordiniral profesor Andrej Makuc.
Nagrado Gimnazije Slovenj Gradec sta avtorici besedila prejeli za dosežek v knjižni obliki Iz ateljejev – Oko in roka.

Šolsko leto 2012/2013Nika Lušnic

Vsestranska dijakinja in članica različnih sekcij gimnazijskega kulturnega društva Spunk. Začelo se je že kar z njenim prihodom na Gimnazijo, ko se je uveljavila z vlogami voditeljice, recitatorke in igralke. Tako je na srečanjih mladih literatov Slovenije Urška nastopila štirikrat. V velikem gledališkem projektu 5fantkov.si je kot igralka imenitno interpretirala vlogo fantka Jurija, nastopila pa je tudi v predstavi EKO MD KULT. Kot deklamatorica je poleg festivalov Urška soustvarjala tudi recitale Žive besede, Dan upora ter Brez rokavic, posebnih mask in strahu. Skupaj je sodelovala v devetih kulturniških projektih in opravila 49 nastopov.

Vid Jamnik

Njegova velika ljubezen je glasba. Velja za enega najbolj talentiranih mladih glasbenikov v tem delu Evrope. Nižjo glasbeno šolo – smer tolkala, je končal leta 2007 na Ravnah na Koroškem, šolanje pa nadaljeval na jazz oddelku glasbenega konservatorija v Celovcu. Kot zmagovalec mednarodnega tekmovanja mladih glasbenikov Euritmia v Italiji je dokazal, da mu tudi klasična glasba ni tuja, a vseeno jazz ostaja njegova prva ljubezen.
Zadnja leta je reden gost mnogih poletnih šol in drugih delavnic v Sloveniji, na Hrvaškem, Italiji, Avstriji in Švici, ki so jih vodili priznani glasbeniki, kot so David Friedman, Dave Samuels, Lewis Nash, Nebojša Jovan Živković. Kot gost je veliko nastopal s triom svojega mentorja in priznanega hrvaškega vibrafonista Boška Petrovića ter tudi z mnogimi svetovno uveljavljenimi zasedbami, kot je Godalni orkester Dunajskih simfonikov ali svetovno priznani violinist Stefan Milenković. Svoj študij bo nadaljeval v Bostonu v Združenih državah Amerike.

Šolsko leto 2011/2012MATALAJA (Lara Sedar, Maja Krebl, Tanja Klančnik in Polona Šavc)

Glasbeno skupino druži ljubezen do glasbe. V dobrem letu se je oblikovala njihova prepoznavna podoba. S trdim delom so ob podpori mentorjev uspeli posneti dva glasbena projekta: kompilacijski CD Uršljanske, ki je izšel lani, ter zvočno knjigo Le včasih tiho vzdigne se zavesa z zenic, ki je izšla ob letošnjem slovenskem kulturnem prazniku. Na zgoščenki je 12 pesmi uglasbene evropske poezije v 12 evropskih jezikih. Zahtevno delo je bilo opravljeno odlično in dosežek je eden pomembnejših prispevkov v okviru kulturnega dogajanja v projektu Evropska prestolnica kulture 2012.

Marko Panjek

Njegova velika ljubezen je naravoslovje in kulturno ustvarjanje. A njegova ljubezen je verjetno tudi šola, saj je v njej v zadnjih štirih letih preživel ogromno časa – v Spunku, v knjižnici, na različnih prireditvah, na tekmovanjih, na izmenjavah, pri izvenšolskih dejavnostih itd.
Že od vstopa v srednjo šolo je bil eden izmed naših najuspešnejših dijakov. S svojo odličnostjo in logično-analitičnim razmišljanjem je tako profesorje kot sošolce presenečal in navduševal predvsem v naravoslovnih predmetih. Njegovo naravoslovno nadarjenost potrjuje kar 35 zlatih, srebrnih ali bronastih priznanj s področja matematike, fizike, kemije, biologije in geografije, ki jih je dosegel na državni ravni. Je tudi avtor več raziskovalnih prispevkov z omenjenih področij.
S pripravljenostjo za sodelovanje, marljivostjo in iznajdljivostjo ter z bogatim znanjem s področja tehnologij pa je pomembno zaznamoval tudi obšolsko delo. Vsa štiri leta šolanja je tako bil nepogrešljiv član tehnične ekipe številnih projektov, prireditev in ostalih dogodkov, ki so tekli v okviru šole.

Šolsko leto 2010/2011Jernej Špalir

Njegova velika ljubezen je šah – »kraljevska igra«, ki zahteva od igralca veliko potrpljenja in vrhunsko znanje. To je vsa štiri gimnazijska leta dokazoval s tekmovanji na turnirjih po slovenskem in avstrijskem delu Koroške, na državnih srednješolskih tekmovanjih, na državnih mladinskih prvenstvih, kot član slovenske mladinske reprezentance pa že tudi na evropskem in svetovnem mladinskem prvenstvu.
Na srednješolskem državnem prvenstvu je naši Gimnaziji leta 2008 priboril 5 mesto, leta 2009 1. mesto, leta 2010 1. mesto in leta 2011 2. mesto. Na mladinskem državnem prvenstvu do 16 let je bil leta 2008 4., na mladinskem državnem prvenstvu do 18 let leta 2009 9., leta 2010 pa je postal državni prvak. Istega leta je na mladinskem državnem prvenstvu do 20 let bil 5., na evropskem prvenstvu pa s slovensko državno reprezentanco 5. Za svoje športne dosežke je dobil leta 2008 in 2009 priznanje Mestne občine Slovenj Gradec, leta 2010 pa je postal športnik leta v mladinski kategoriji v Mestni občini Slovenj Gradec.

Jernej Fink

Je eden najuspešnejših dijakov, ki so bili vpisani na našo Gimnazijo. Vsestranska angažiranost v šolskih in obšolskih aktivnostih, izjemna iniciativnost in strokovnost, vedoželjnost, strpnost ter pripravljenost za sodelovanje so njegove najbolj izstopajoče lastnosti. Bl je idejni pobudnik različnih aktivnosti v šolski dijaški skupnosti; vodja več dijaških ekip, ki so sodelovale na različnih radijskih in televizijskih oddajah v slovenskem prostoru; je eden izmed dijakov mentorjev v mreži dijaške samopomoči; je avtor in vzdrževalec spletne strani prostovoljnega projekta Z roko v roki ter nepogrešljiv član ekipe za šolski letopis.
Med njegovimi najbolj izstopajočimi dosežki velja poleg priznanj iz znanja angleščine, kemije in fizike posebej omeniti številne odlične uvrstitve na več državnih in mednarodnih debatnih turnirjih, ki jih je dosegel tako posamično kot ekipno. Slednje dokazuje tudi njegova uvrstitev v slovensko nacionalno ekipo, v kateri je uspešno sodeloval na Evrazijskem srednješolskem debatnem prvenstvu v Istanbulu ter na svetovnem srednješolskem prvenstvu v debati na Škotskem.

Šolsko leto 2009/2010


Zala Krajnc, Katarina Slemenik, Katja Smolar in Zala Založnik – ženski del glasbene skupine Franc&Roses

Njihova intenzivna kulturna ustvarjalnost se je začela že ob prihodu na Gimnazijo Slovenj Gradec. Takoj so se začeli nastopi na vsakoletnem Festivalu mlade slovenske literature Urška v Slovenj Gradcu, na naših kulturnih večerih in v številnih projektih gimnazijskega kulturnega društva Spunk.
Njihov največji vokalno-instrumentalni projekt so bile OBUJENKE. Avtorska glasba ter odlično izvedeni glasbeni in vokalni aranžmaji so kar vabili publiko in že prve nastope si je ogledalo okrog tisoč obiskovalcev/poslušalcev. Naslednja šolska leta so bila le še intenzivnejša, saj je skupina izpeljala skupaj 47 nastopov, ki jih je videlo in slišalo 6065 poslušalcev. Podatek, ki se ga ne bi branila nobena profesionalna glasbena skupina.
Snemanje v MKC in v studiu Melopoja je prineslo novembra leta 2009 njihov največji dosežek – zgoščenko Ni perfektno – je pa špica. Uglasbitev uršljanske poezije ter kanona slovenske in svetovne poezije je vsekakor prispevek, ki bo ostal del širše slovenske kulturne ustvarjalnosti.

Šolsko leto 2008/2009Zala Čas

Naša prostovoljka in dijakinja z velikim srcem. V lanskem šolskem letu je na naši šoli pričela delovati mreža medosebne pomoči. Vanjo so vključeni dijaki, ki želijo izboljšati svojo učno uspešnost, kot tudi tisti, ki z veliko mero nesebičnosti, empatije in prijaznosti delijo svoje znanje ter so pripravljeni pomagati svojim sošolcem, sosošolcem pri učenju. Ona je zagotovo dijakinja, ki jo je treba pri tem posebej izpostaviti. Najsi bo to zgodnje jutro, popoldan, večer in tudi sobota, vedno znova in znova je s svojim znanjem in številnimi spodbudami v najbolj ključnih trenutkih pri učenju različnih predmetov pomagala marsikateremu so(so)šolcu iz Gimnazije. Vedno je verjela vanje, v njihov uspeh in prav nikoli ni niti za trenutek obupala. Za vsakega izmed dijakov se je prav posebej potrudila, kar se je vedno znova potrjevalo na njihovih učnih dosežkih in pripravljenosti za delo. Dijakom je ponudila in dala bistveno več kot le znanje. S svojim odnosom do dela in prijateljev, angažiranostjo in uspešnostjo na šolskem področju ter vselej pripravljenostjo prisluhniti drugemu je vsem njim in tudi drugim dijakom predstavljala vzor in tisti “tapravi” vrstniški model. Nagrada naj bo vzpodbuda, da svoj delovni in prijateljski zanos gradi in neguje tudi v prihodnje.

Petra Rižnik

Odlična dijakinja četrtega letnika. Zgodi se redko, a njej je to uspelo. Vse predmete v vseh štirih letih šolanja je imela zaključeno odlično (5).
Če bi jo morali opisati z nekaj besedami, bi zapisali takole: pridna, marljiva, vestna, vztrajna, natančna, poštena, prepričljiva. Čeprav se je vsa štiri leta uspešno udeleževala različnih šolskih, regijskih in državnih tekmovanj, je v zaključku srednješolskih let, v četrtem letniku, njena odličnost še dodatno izstopila. Na državnem tekmovanju iz kemije je osvojila zlato Preglovo plaketo, s svojo maturitetno seminarsko nalogo pri predmetu psihologija, Otroški strahovi, pa je sodelovala tudi na natečaju Mladi raziskovalci Koroške. Po odličnem zagovoru naloge, ki se po strokovnosti in zahtevnosti vsebine že bolj približuje diplomskemu delu, je bila predlagana za državno tekmovanje, v izbirnem postopku pa je nato dosegla bronasto priznanje. Navdih za svojo odlično delo v šoli morda črpa tudi iz glasbe. Ob uspešno končani nižji glasbeni šoli, kjer se je učila igrati klavir, in zdajšnjem igranju orgel je od leta 2001 tudi članica glasbene Orffove skupine Orffstars. S skupino se udeležuje številnih državnih srečanj, pohvale in priznanja za dobro delo pa so mlade glasbenike popeljale tudi izven meja naše države.

Jernej Repas

Svoje izjemne dosežke pričel nizati že v prvem letniku. V tem slogu je nadaljeval tudi v drugem. V svojih prvih dveh gimnazijskih letih je tako osvojil štiri bronasta, pet srebrnih in štiri zlata priznanja s področja matematike, logike, fizike, kemije, zgodovine, geografije in nemščine. Že tedaj je s svojo odličnostjo in izjemno vsestransko nadarjenostjo navdušil celotni učiteljski zbor Gimnazije Slovenj Gradec. Čeprav takrat šele dijak drugega letnika, je za svoje izjemne dosežke prejel nagrado Gimnazije Slovenj Gradec. V obrazložitvi nagrade smo tedaj zapisali: »Nagrada naj mu bo vzpodbuda za nadaljnji dve leti dela na naši šoli in tudi za akademsko prihodnost.« Te besede je vzel zelo resno. V tretjem letniku je tako osvojil bronasto in srebrno priznanje iz fizike, bronasto in srebrno priznanje iz matematike, srebrno priznanje iz geografije ter srebrno Preglovo plaketo. Bil je udeleženec svetovnega tekmovanja mladih geografov na Slovaškem in osvojil bronasto medaljo. V četrtem letniku so kljub intenzivnim pripravam na maturo sledili še bronasto in srebrno priznanje iz matematike, srebrna Preglova plaketa, bronasto priznanje iz geografije, bronasto in srebrno priznanje iz logike ter izjemna uvrstitev v slovensko ekipo za kemijsko olimpijado na Univerzi v Cambridgeu v Veliki Britaniji, ki se je bo udeležil meseca julija.

Šolsko leto 2007/2008Eva Gradišnik

Vsestranska ustvarjalka je začela v našem Spunku, kjer je nastopila v projektu Osvobajanje svobode, kot recitatorka in konferasjejka je nastopila na Urški 2005 in 2006, vodila je recitala Od črke do črke čarovnija ter Nikoli nočem izgubiti tega vrta, kot besedovalka je sodelovala v velikem projektu Pesmi na sledi.
Eva je tudi aktivna članica plesne skupine (Vz)Gib. Kot voditeljica in povezovalka programa je vodila slovesnosti ob 10. obletnici naše Gimnazije, ob otvoritvi Višje šole Slovenj Gradec, maturantski ples Gimnazije Slovenj Gradec 2007, predstavitev pesniške zbirke Polone Moličnik S culico korakam v svet itd. Vsa leta je zelo uspešno zastopala svojo Gimnazijo na državnih tekmovanjih iz materinščine (za Cankarjevo priznanje) in letos dosegla v svoji skupini 4. mesto v državi.

Maruša Šteharnik

Naša dijakinja je članica C-ekipe slovenske državne reprezentance v alpskem smučanju in večino svoje energije vlaga v šport. V času, ko je bila naša gimnazijka, je dosegla naslednje odmevne športne rezultate: v letu 2005 je postala državna prvakinja v superveleslalomu ter bila druga na državnem prvenstvu v slalomu in veleslalomu; druga je bila v veleslalomu na mednarodnem tekmovanju v Italiji ter na tekmovanju v Zagrebu; v letu 2006 je dosegla drugo mesto na mladinskem državnem prvenstvu v veleslalomu in tretje mesto v superveleslalomu; v letu 2007 je bila prva na mladinskem državnem prvenstvu v veleslalomu, osma na olimpijskih igrah mladih v Španiji v veleslalomu in enajsta v slalomu ter dosegla prvo mesto na mednarodni tekmi v Italiji; v letošnji sezoni pa je v veleslalomu dosegla prvo mesto na tekmi FIS na Starem vrhu ter 3. mesto na tekmi FIS na Krvavcu.
Maruša je lani postala športnica leta Mestne občine Slovenj Gradec. Kljub velikim športnim naporom je v šoli dosegla odličen uspeh.

Šolsko leto 2006/2007Anja Ramšak

Vsestranska članica gledališke skupine Spunk – Talijin hram. Začelo se je že kar z njenim prihodom na Gimnazijo, ko se je uveljavila z vlogami voditeljice, recitatorke in pevke. Tako je na srečanjih mladih literatov Slovenije Urška nastopila štirikrat. V velikem gledališko-glasbenem projektu Pesmi na sledi je kot prva pevka imenitno interpretirala uglasbeno poezijo domačih in tujih avtorjev. Projekt je bil ponovljen dvaindvajsetkrat, posnet je bil na zgoščenko in na festivalu Transgeneracije v Cankarjevem domu v Ljubljani nagrajen kot najboljša srednješolska predstava.
Anja je kot naša gimnazijska sodelovala v enajstih kulturniških projektih, opravila 85 nastopov in posnela dve zgoščenki. Za svoje delo je prejela Bernekerjevo plaketo – najpomembnejše priznanje Mestne občine Slovenj Gradec za kulturno ustvarjalnost. Rezultat, ki uspe le najboljšim.

Jernej Repas

Naš dijak 2. letnika. Njegov svet sta matematika in fizika, odličen pa je tudi na številnih drugih področjih. Začel je že pred vpisom na našo gimnazijo, a tu vse narejeno le vedno znova potrjeval in dokazoval. Zlato priznanje iz matematike za leto 2006 (ob srebrnem in bronastem iz matematike), bronasto iz fizike ter zlato iz logike za leto 2006. Zlato priznanje iz matematike za leto 2007 (ob srebrnem in bronastem iz matematike), srebrno in bronasto priznanje iz fizike za leto 2007, srebrno priznanje na 6. državnem tekmovanju iz zgodovine 2007, nagrada na bralnem tekmovanju iz nemščine, srebrno priznanje iz logike ter predvsem 1. mesto (skupaj s sošolcema) in zlato priznanje na državnem tekmovanju iz geografije, kjer se je uvrstil tudi na 3. mednarodno geografijado, ki bo jeseni na Slovaškem.

Šolsko leto 2005/2006Matjaž Krnc

Njegov svet sta matematika in fizika, interesni dejavnosti pa matematika in informatika. Začel je že pred vpisom na našo gimnazijo, a tu vse narejeno le vedno znova potrjeval in dokazoval. Zlato priznanje iz matematike in posebna 3. nagrada leta 2003 (ob srebrnem in bronastem iz matematike) ter bronasto in srebrno iz fizike ter zlato Preglovo priznanje iz kemije za leto 2003; zlato priznanje iz matematike za leto 2004 (ob srebrnem in bronastem iz matematike) ter bronasto priznanje iz fizike za leto 2004; zlato priznanje iz matematike za leto 2005 (ob srebrnem in bronastem iz matematike) ter srebrni priznanji iz fizike in kemije za leto 2005; letos pa – za konec srednješolskih tekmovanj – zlato priznanje iz matematike za leto 2006 (ob srebrnem in bronastem iz matematike) ter bronasto, srebrno in zlato priznanje iz fizike za leto 2006.

Lucija Mlakar

Naša dijakinja 2. letnika Gimnazije obiskuje še Srednjo glasbeno šolo Fran Korun Koželjski v Velenju, kjer je dijakinja 3. letnika  v razredu  prof. Igorja Ulokina. V letu 2002 je zaključila nižjo glasbeno šolo iz violine  pri prof. Branku Čepinu, v letu 2004 pa je na Glasbeni šoli Slovenj Gradec zaključila še nižjo glasbeno šolo iz klavirja pri prof. Amri Kabil Ðukanović. Letos se je odločila še za učenje solo petja  pri  mag. Dušanki Simonović.
Udeležila se je mnogih državnih in mednarodnih tekmovanj: regijsko in državno leta 2000 in 2003, državno leta 2006, mednarodna pa leta 2001, 2002, nazadnje leta 2004 v Genovi, kjer je v kategoriji 1b dosegla 1. mesto in prejela posebno nagrado strokovne žirije. Leta 2004 se je udeležila državnega  tekmovanja v solfeggiu, kjer je prejela zlato plaketo. Pogosto nastopa in sodeluje v šolskem komornem, godalnem in simfoničnem orkestru, kjer igra prvo violino.
Izobraževala se je na številnih poletnih šolah: pri prof. A. Sešku leta 1999, prof. V. Meljnikovu leta 2000, prof. T. Tulačeku in T. Vinklatu leta 2001 in 2002, prof. B. Dimčevskemu leta 2003, prof. S. Milenkovichu leta 2004 in pri prof. Z. Milenkoviću leta 2005. Prvi samostojni koncert je imela 23. maja leta 2003, potem pa še dva pomladna violinska recitala maja 2005 in 2006.