Kulturni večeri Gimnazije ali Kako odhajamo za obzorja so projekt, ki ga gradimo od nastanka šole. Vsako leto poteka pet ali šest kulturnih večerov, na katerih so nastopili številni odlični slovenski umetniki. Značilnost večerov so pogovori z gosti in enkratna publika, ki jo poleg naših dijakov in profesorjev sestavljajo še starši in prijatelji.

Od šolskega leta 2011/2012 je novost tudi izbirnost obiskovanja kulturnih dogodkov. Poleg skupnih kulturnih večerov na šoli naj bi vsak dijak obiskal še štiri dogodke. Prisotnost jim učitelji spremljevalci potrjujejo s posebnim žigom na njihove kartončke kulturnih dejavnosti. Dijakom je v šolskem letu na voljo preko 60 prireditev z različnih področij umetnosti. Sezname prireditev najdete pod zavihkom Dejavnosti/Prireditve za štampiljko.

7. april 2022

Pokoronska normalnost je prišla na velika vrata. V naši telovadnici smo izvedli koncert ustvarjalcev Gimnazije.  Bil je prav poseben dogodek, katerega izkupiček je šel v Dobrodelni sklad šole.
Nastopajoči, organizacija in publika se lahko opiše samo v presežnikih.
Hvala vsem, ki ste pripomogli, da je bil večer uspešen. Kmalu spet.
23. december 2019

Vsakoletni prednovoletni koncert je tokrat zaznamovala skupina Fed Horses. Slovenska alternativna country/indie/pop/rock zasedba, ki se je že dodobra uveljavila na naši glasbeni sceni (Izštekanih 25, Ema 2019, najbolj predvajana pesem na Valu 202 …).

 

 

8. oktober 2019 V torek, 8. 10. 2019, smo izvedli jesenski športni dan. Cela GIM SG je odšla izpred Gimnazije na pohod do Škratkove dežele na pogorju Rahtela. Po dobrodošlici in palačinki z nadevom ter pijačo za vsakega obiskovalca smo ob druženju in prekrasnem jesenskem dnevu pričakali sončni zahod. Ko se je skrilo sonce za Peco, smo bili priča vrhunskemu koncertu Boruta Morija in Andreja Ofaka, ki sta nam predstavila avtorske skladbe s projekta Odmevi reke Drave.
Po koncertu nam je ostalo le še, da se z lučkami v temi odpravimo proti domu.
Doživetje uspelo!
19. september 2019 V četrtek, 19. 9. 2019, ob 19. uri, je bil v dvorani Glasbene šole Slovenj Gradec koncert našega briljantnega kitarista Urbaana Reiterja. Namenjen je bil našim tretješolcem in našim prijateljem iz Gornjega MIlanovca, ki so bili pri nas na mednarodni izmenjavi.
7. in 8. marec 2019

SPUNK (Gimnazijsko kulturno društvo) predstavlja novo igro Deklica z vžigalicami.

Po pravljici H. C. Andersena.

Bil je zadnji zimski večer v letu. Snežilo je in bilo je strašno mraz. V tem hudem mrazu in temi je po …

7. februar 2019 Prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku
KLARA KLANČNIK IN MIHAEL HRUSTELJ

V Kulturnem domu Slovenj Gradec sta nas tokrat obiskala pevka Klara Klančnik (naša bivša dijakinja) in kitarist Mihael Hrustelj. Pričarala sta čudovit predvečer slovenskega kulturnega praznika in navdušila občinstvo.
Se veselimo prihodnjih sodelovanj.
30. januar 2019

TALENTI GIMNAZIJE za DOBRODELNI SKLAD

Že sedmo leto zapored smo doživeli prireditev, kjer se je pelo, plesalo, igralo in še kaj. Večer smo v prijetnem vzdušju preživeli v naši telovadnici, ki se ob takšnih prireditvah spremeni v kulturno dvorano. Občinstvo je odšlo s prireditve v želji po čimprejšnji organizaciji podobnega dogodka.
Ves izkupiček je bil namenjen delovanju dobrodelnega sklada Gimnazije Slovenj Gradec.

Kulturni večeri v letu 2018
21. december 2018

KOALA VOICE

Če so pred zmago na prvi ediciji natečaja dijaških bandov Špil liga skupino Koala Voice poznali le redki, jih danes poznajo vsi spremljevalci glasbene scene v Sloveniji. Štiričlanska zasedba iz Kisovca je z izdajo prvenca Kangaroo’s a Neighbour in svojo zasvajajočo mešanico rocka, popa, disca, punka ter neustavljivo odrsko prezenco pričela pohod po odrih tako doma kot v tujini.

V zadnjih dveh letih so odigrali več kot 100 koncertov, vse od Rusije do Liverpoola, pa vse od Nizozemske, Nemčije do Bratislave, Budimpešte in Skopja. Britanski časopis DIY pa jih je razglasil za eno izmed petih najboljših odkritij konference Eurosonic leta 2016.

In decembra so prišli tudi na naš prednovoletni koncert. Po pričakovanjih so nas navdušili in na najlepši možni način popeljali v počitnice.

Hvala skupini in tudi publiki za pozitiven odziv.

11. maj 2018

SPUNK 20. let in MISMOMI 10. let

Sokoncert ob 10. obletnici delovanja MePZ Mismomi Gimnazije in Šolskega centra Slovenj Gradec z zborovodkinjo Almiro Rogina ter MeMPZ Gimnazije in ekonomske srednje šole Trbovlje z zborovodjem Blažem Rojkom.
Ob tej priložnosti bo izšla publikacija ob dvajsetletnici kulturnega društva Gimnazije Slovenj Gradec – Spunk, najstniška leta.

12. april 2018

TALENTI GIMNAZIJE za dobrodelni sklad!

Kulturni večer, poln glasbe in plesa, je bil namenjen pridobivanju sredstev za naš dobrodelni sklad, ki pomaga pri sofinanciranju dijakov pri šolskih in obšolskih dejavnostih.

Še enkrat se je izkazalo, koliko talentov in srca premore Gimnazija, ki s takšnimi dogodki kaže, kakšen bi moral postati sodoben svet.

Hvala ustvarjalcem, publiki, podpornikom. Naslednje leto spet …

21. marec 2018

Tokrat je v goste prišel aktualni Duo Dendrocopos!

”Odlična novica za slovensko glasbo je prišla iz Luksemburga, kjer je med 10. in 18. februarjem potekalo mednarodno tekmovanje tolkalnih duov z nazivom International Percussion Competition Luxembourg.

Na njem sta med 21 tolkalnimi pari z vsega sveta zmagala Slovenca Jan Čibej in Luka Poljanec, kot duo Dendrocopos – tako ime sta si nadela – pa sta poleg prve nagrade prejela tudi nagrado občinstva.

19-letni Jan Čibej, študent prvega letnika Akademije za glasbo v Ljubljani in dijak četrtega letnika Gimnazije Poljane, ter 18-letni Luka Poljanec, dijak 4. letnika Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, sta bila najmlajša udeleženca tekmovanja. Njun mentor je Simon Klavžar, profesor tolkal in komorne glasbe na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani ter docent na Akademiji za glasbo v Ljubljani.” (https://www.delo.si/kultura/glasba/slovenski-duo-dendrocopos-zmagal-na-mednarodnem-tekmovanju-v-luksemburgu.html)

 

29. januar 2018

Dijakinje in dijaki Gimnazija Slovenj Gradec so osvojili prvo mesto v sedemletni kampanji Pozor(!)ni za okolje in za nagrado dobili predstavo gledališke skupine Gledališče IGLU – IGLU Theatre. Sodelovanje z Ekološkim društvom Slovenj Gradec je obrodilo sadove.

IGLU – Improvizacijsko gledališče Ljubljana so Juš Milčinski, Peter Frankl in Vid Sodnik, ki so združili moči v odštekano performersko zasedbo z željo po profesionalnem delu na področju gledališke improvizacije. Kljub mladosti gre za izkušene igralce, ki redno nastopajo po celi Sloveniji, aktivni pa so tudi v tujini. Za svoje ustvarjanje so prejeli več nagrad – med drugim so v različnih zasedbah osvojili štiri naslove državnih prvakov v gledališki improvizaciji ter priznanja za najboljšega improvizatorja in novinca Impro lige.

 

Kulturni večeri v letu 2017
21. december 2017 Rock skupina Tabu je z novo pevko Evo Eleno navdušila v telovadnici Gimnazije.
Uro in pol je v akustični verziji izvedla večino svojih hitov in dodobra ogrela zadovoljno publiko.
30. marec 2017 Na zadnjem letošnjem kulturnem večeru je nastopila najuspešnejša tribute skupina Beatlov: Help! A Beatles Tribute. Poleg svojega programa je skupaj z našim pevskim zborom Mismomi izvedla sedem pesmi, naše plesalke pa so pripravile tudi koreografijo na eno pesem.
Kulturni večer je bil namenjen vsem podpornikom Gimnazije in še posebej dobrodelnega sklada, preko katerega pomagamo dijakom do lažjega sodelovanja na cenovno dražjih projektih šolskega dela.
1. februar 2017 Na kulturnem večeru ob slovenskem kulturnem prazniku s koncertom uglasbene ljubezenske poezije in avtorske glasbe z dvema bralskima vložkoma “Ne bodi kot drugi” so v naši športni dvorani nastopili slovenski pisatelj in pesnik Feri Lainšček ter glasbenika Ditka in Gorazd Čepin.
Kulturni večeri v letu 2016
22. december 2016
Na tradicionalnem gimnazijskem novoletnem koncertu je nastopila slovenska pevka Alya s svojo glasbeno skupino.
5. december 2016
Ob Tem veselem dnevu slovenske kulture so člani našega kulturnega društva Spunk na prireditvi v telovadnici prepletali besede, glasbo in ples. Kot gostje so nastopili člani glasbene zasedbe Kavaret: Alina Hirtl, kitara, vokal; Gregor Kragelnik, kontrabas; Nejc Hartman, tolkala.
23. september 2016
Na gimnazijskem kulturnem večeru, ki je bil tudi osrednja prireditev ob 20-letnici Gimnazije Slovenj Gradec, so na koncertu v Športni hali Slovenj Gradec nastopili naši sedanji in nekdanji gimnazijci: Nastja Gabor, Maša Jakopič, Tjaša Kelc, Klara Klančnik, Žan Libnik, Žana Prasnic; plesni performance Children je izvedla plesna skupina Gimnazije Slovenj Gradec s koreografinjo Matejo Rožič. Nastopajoče so v živo spremljali glasbeniki Glasbene šole Gvido (klaviaturist Tomaž Pačnik, kitarist Matevž Štaher, basist Jure Repar in bobnar Marko Berzelak), kot poseben gost pa je nastopil še kitarist Andrej Ofak. Program je povezovala Anja Ramšak.
14. maj 2016
Na gimnazijskem kulturnem večeru v Koroški galeriji likovnih umetnosti je potekal slavnostni koncert našega mešanega pevskega zbora Mismomi z gosti (med njimi sta bila tudi bivša gimnazijca pianist Davorin Dolinšek in pevka Zarja Gošnik). Zbor je nastopil pod vodstvom dirigentke Almire Rogina, Simfonični orkester Cantabile pa pod vodstvom dirigenta Marjana Grdadolnika. Odličen koncert je bil osrednji dogodek pomladnega sklopa prireditev ob dvajseti obletnici Gimnazije Slovenj Gradec.
1. april 2016
Na kulturnem večeru v telovadnici Gimnazije je potekal dobrodelni koncert naših sedanjih in nekdanjih mladih rock ustvarjalcev. Izkupiček koncerta je bil v celoti namenjen dobrodelnemu skladu naše Gimnazije.
3. februar 2016
Ob slovenskem kulturnem prazniku smo v Kulturnem domu Stari trg spremljali vizualni performans JEBOLA, raje bom doma, v izvedbi Zadruge ZRaven. Režiserka in dramaturginja predstave je naša nekdanja maturantka Tea Kovše, kot performerki pa sta nastopili še Katja Vravnik in Simona Vončina. Slovesni nagovor ob prazniku je imel profesor Andrej Makuc.
15. januar 2016
Naš prvi skupni dogodek v letu 2016, v katerem praznuje Gimnazija Slovenj Gradec 20 let svojega delovanja, je bil koncert vrhunske mednarodne glasbene zasedbe (basist Eddie Luis, klarinetist Miloš Milojević, pianist Mátyás Bartha, bobnar Viktor Palić) z našim bivšim maturantom vibrafonistom Vidom Jamnikom, ki sodi med najobetavnejše slovenske in evropske jazz glasbenike. Poleg vseh dijakov od 17. do 20. generacije so bili med poslušalci tudi naši bivši gimnazijci in starši.
Kulturni večeri v letu 2015
23. december 2015
Na gimnazijskem novoletnem koncertu v Kulturnem domu Stari trg je nastopila odlična lokalna rock zasedba Can of Bees.
12. maj 2015
Na kulturnem večeru Gimnazije smo v Kulturnem domu Slovenj Gradec ob izidu 11. knjige v naši knjižni zbirki E. A. Vojna ni mir s podnaslovom Vojni slovar malega človeka spremljali multimedijski premislek, ki ga je ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne pripravila urednica in avtorica zasnove knjige Karla Zajc Berzelak; v kulturnem programu  so sodelovali Eva Čoderl, Živa Gregor, Maša Sedar, Luka Krištofelc in Vojko Šuštaršič.
9. april 2015
Na kulturnem večeru in dobrodelnem koncertu je v avli Šolskega centra Slovenj Gradec na Koroški 11 nastopil naš MePZ Mismomi Gimnazije Slovenj Gradec. Kot gostje so nastopili še člani MePZ Gimnazije Trbovlje ter glasbeniki naše Gimnazije. Izkupiček koncerta je bil v celoti namenjen dobrodelnemu skladu naše Gimnazije.
27. marec 2015 – na kulturnem večeru v telovadnici Gimnazije je potekal dobrodelni koncert naših mladih rock ustvarjalcev. Izkupiček koncerta je bil v celoti namenjen dobrodelnemu skladu naše Gimnazije.
11. februar 2015
Ob slovenskem kulturnem prazniku je v Kulturnem domu Slovenj Gradec na kulturnem večeru Gimnazije potekala premiera naše nove gledališke predstave 5 x NE, ki so jo v okviru Spunka pripravile dijakinje 3. letnika Valdona Gashi, Sara Podlinšek, Karin Šnabl, Lotka Uršnik in Alenka Žvikart. Mentorja predstave sta bila igralec (in naš bivši gimnazijec) Nac Žuber ter koreograf Sebastjan Starič.
Kulturni večeri v letu 2014
23. december 2014
Na gimnazijskem novoletnem koncertu v Kulturnem domu Stari trg je nastopila odlična slovenska rock zasedba Elvis Jackson.
6. februar 2014
telovadnica Gimnazije
23. december 2014
Na gimnazijskem novoletnem koncertu v Kulturnem domu Stari trg je nastopila odlična slovenska rock zasedba Elvis Jackson.
6. februar 2014
telovadnica Gimnazije
Na kulturnem večeru ob slovenskem kulturnem prazniku smo spremljali pogovor in nastop treh kitaristov, ki so nam vsak na svoj način približali svoj inštrument. Nastopili so naša dijakinja Kaja Deutschbauer, Andrej Ofak in Jure Praper. Pogovor z ustvarjalci je vodil ravnatelj Stane Berzelak. Kaja obiskuje 2. letnik kitare na srednji stopnji Glasbene šole Fran Korun Koželjski v Velenju, Andrej ustvarja lastno avtorsko glasbo in je profesor kitare na Glasbeni šoli Ravne, Jure pa raziskuje zvoke z električno kitaro in je član številnih glasbenih zasedb.
Kulturni večeri v letu 2013
23. december 2013
telovadnica Gimnazije
Na gimnazijskem novoletnem koncertu je nastopila odlična slovenska glasbena heavy metal zasedba Hellcats. Poleg odmevnih koncertov doma in v tujini (Rusija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Italija) so glasbenice 3. oktobra 2013 pri založbi Rock Records izdale svoj studijski prvenec Divja pot in ga predstavile tudi na našem koncrtu. Skupino sestavljajo naša maturantka Ajda Kovačič – vokal, Katja Mavec – kitara, Saša Zagorc – bas, spremljevalni vokal in Sonja Zagorc – bobni, spremljevalni vokal.
2. in 3. december 2013
Kulturni dom Stari trg
Ob Tem veselem dnevu slovenske kulture in 120-letnici rojstva koroškega pisatelja Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca smo si ogledali odlično gledališko predstavo Boj v požiralniku. Režiser Andrej Jus in glavni igralec Nac Žuber sta dijaka naše prve generacije gimnazijcev, zato je to bil za vse nas še poseben dogodek. Po vsaki predstavi je stekel z ustvarjalci še krajši pogovor, ki so ga vodile profesorice Alenka Rainer, Marjeta Uršič in Alenka Kac Herkovič. Poleg obeh omenjenih umetnikov so predstavo ustvarili še Maruša Majer, Ana Urbanc in Laren Polič Zdravič.
4. oktober 2013
Koroška galerija likovnih umetnosti
V gimnazijski knjižni zbirki E. A. je pod mentorstvom Karle Zajc Berzelak izšla jubilejna deseta knjiga Sveža svoboda. Njena izjemnost je v tem, da so soavtorji vsi dijaki, ki so gimnazijo obiskovali v šolskem letu 2012/2013. Vsi njihovi haikuji so prevedeni v angleščino, nosilni pa tudi v japonščino (s prevodi študentk Anje Šterk, Gordane Tomažin, Ko Nakamura in Ami Iguchi); fotografije je prispeval naš maturant Jure Horvat. Predstavitev knjige je bila v Koroški galeriji likovnih umetnosti, na vseh štirih predstavitvah pa so v kulturnem programu sodelovale naše recitatorke, pevski zbor Mismomi ter recitatorka v japonščini Sanja Paradiž.
26. 3. 2013
Glasbeni večer z “neznanim gostom” Vidom Jamnikom

 Vid Jamnik je naš maturant in vrhunski glasbeni ustvarjalec. Kot mladi vibrafonist velja za enega najbolj talentiranih glasbenikov v tem delu Evrope. Nižjo glasbeno šolo je zaključil na Ravnah leta 2007, dodiplomski študij pa na jazz oddelku Glasbenega konservatorija v Celovcu leta 2012. V študijskem letu 2011/2012 je pet mesecev študiral na Jazz Institute Berlin pri ameriškem profesorju Davidu Friedmanu. Njegov mentor je bil Boško Petrović, v zadnjih letih pa je sodeloval s številnimi svetovno znanimi glasbeniki.

Na gimnazijskem kulturnem večeru so ga spremljali trije vrhunski in mednarodno uveljavljeni glasbeniki: Primož Grašič – kitara, Mario Mavrin – bas in Ratko Divjak – bobni. Publika je uživala na nepozabnem glasbenem večeru.

Kulturni večeri v letu 2012

6. in 8. 2. 2012
Kulturni dom Slovenj Gradec Le včasih dvigne se zavesa z zenic
predstavitev zgoščenke z uglasbeno poezijo evropskih pesnikov

 

vokalno-instrumentalna skupina Matalaja
Spunk – Gimnazijsko kulturno društvo in JSKD

 

Glasbeni dogodek v Kulturnem domu Slovenj Gradec  “Le včasih tiho vzdigne se zavesa z zenic” s predstavitvijo zgoščenke z uglasbeno evropsko poezijo vokalno-instrumentalne skupine Matalaja KD Spunk Gimnazije Slovenj Gradec; zgoščenko je izdal Javni sklad  za kulturne dejavnosti Republike Slovenije.

20. 1. 2012
Trg svobode Slovenj Gradec EPK
otvoritvena slovesnost

 

Otvoritvena slovesnost  EPK v Slovenj Gradcu in ogled “svetlobnega stolpa” z videoprojekcijo na cerkev sv. Elizabete.

Kulturni večeri v letu 2011

17. in 18. 12. 2011
Koroška galerija likovnih umetnosti

 

Nova ljubezen
glasbeno-scenska predstava o življenju Huga Wolfa

Dramaturška priredba, scena in režija:
Aleksandar Čaminski

 

Glasbeno-scenska predstava “Nova ljubezen” s fragmenti o življenju in ustvarjanju skladatelja Huga Wolfa v Koroški galeriji likovnih umetnosti.

2. 12. 2011
Koroška galerija likovnih umetnosti

 

Tim Verdinek
Osumljenci
predstavitev pesniške zbirkeTim Verdinek
Maja Ramšak
Tilen Markelj
Karla Zajc Berzelak

 

2. 10. 2011
Koroška galerija likovnih umetnosti

 

Mednarodna Urška

21. 10. 2011
različna prizorišča

 

Festival mlade literature Urška 2011

 
Zgodovina kulturnih večerov

23. 12. 2009/Dan D/telovadnica Gimnazije
4. 2. 2010/Nastja Gabor, Franc&Roses ter Vid Jamnik kvartet/KD SG
3. 3. 2010/Matjaž Javšnik in Improvokatorji/telovadnica
14. 4. 2010/Četrta dimenzija in gost naš ravnatelj/KD Stari trg

23. in 5. 9. 2008/perdstava Besede v izvedbi Spunka/KGLU
23. 12. 2008/Zablujena generacija/telovadnica
16. 3. 2009/skriti gost Gojmir Lešnjak Gojc
15. 4. 2009/Katalena

23. 12. 2007/Danti-dan predstava Spunka/KD SG
20. 12. 2007/Tinkara Kovač
12. 2. 2008/Uroš Zupan in Tomaž Pengov
21. 12. 2006/Gimnazijski ustvarjalci
4. 2. 2007/Terrafolk
27. 2. 2007/Milan Dekleva
26. 3. 2007/Sašo Hribar in Radio Ga-ga show
5. 2. 2006/Andrej Rozman Roza s predstavo Kabaret Simplozij
22. 2. 2006/Čompe
11. 4. 2006/predstava Pesmi na sledi (Andrej Makuc)/KD SG
5. 2. 2005/predstava Zid.Šola.Zid (Spunk)/KD SG
19. 3. 2005/Šolska improliga in naši Lauženki
14. 10. 2003/koncert Borut Mori, Andrej Ofak in Tomaž Apohal
10. in 11. 12. 2003/predstava Hrošč (Spunk)/KD SG
10. 2. 2004/Andrej Rozman Roza in Marko Derganc v predstavi o Prešernu
1. 4. 2004/Katalena
5. 12. 2002/Matjaž Pikalo in Avtodafe
18. in 18. 12. 2002/Vaje brez sloga (Spunk)/KD SG
22. 1. 2003/Vlado Kreslin
13. 3. 2003/dr. Artur Štern
18. 4. 2003/koncert skupine Spunk iz Švice
22. 5. 2003/koncert gimnazijske skupine No name
9. 11. 2001/predstava Blesk odseva (Spunk)/KGLU SG
18. in 19. 12. 2001/predstava NLPP v KD SG
23. 4. 2002/Vlado Kreslin
5. 6. 2002/film Varuh meje in razgovor z režiserko Majo Weiss
24. 10. 200/Demolition Group
12. in 13. 12. 2000/predstava Pika(Spunk)/KD SG
15. 2. 2001/Grega Lačen in Franc Oderlap in himalajska odprava
20. 3. 2001/Martin Lumbar in koncert indijske glasbe
12. 4. 2001/Čompe in Dane Zajc
14. 6. 2001/literarni večer z Nino Bricman/KGLU SG
20. 9. 1999/Gledališče Ane Monro
22. 10. 1999/literarni dopoldan (Spunk)/KD SG
1. 12. 1999/Tomo Jeseničnik
7. 2. 2000/predstava Ti, vetrnica ukradenega večera (Spunk)/KD SG

23. 6. 2000/Andrej Jus in predstavitev knjige Kdo te je ubil, Jože?
9. 9. 1998/Demolition Group
4. 12. 1998/Matjaž Pikalo in Žtem/KD SG
11. do 15. 1. 1999/večeri gimnazijcev
22. do 26. 3. 1999/Abadon
8. in 9. 4. 1999/Razredni sovražnik (Spunk)
21. 11. 1997/Andrej Makuc in Stane Berzelak
22. 12. 1997/koncert All Capone Štrajh Trio/KGLU SG
13. 1. 1998/Andrej Rozman Roza
19. 2. 1998/Zvoni, zvoni… (Spunk)
20. 3. 1998/koncert skupine Kalvaria
14. 2. 1997/film Outsider

Dostopnost