Poimenovali smo se MISMOMI!
»Mi smo mi, mi smo mi, smo pri Dravci doma …« so začetni verzi naše domače, vesele koroške ljudske pesmi. Živa energija je v njej, sproščenost, veselje, pripadnost domačemu, ljubezen, mladost …

Mismomi je postal sinonim za srednješolski mešani pevski zbor Šolskega centra Slovenj Gradec. Delujemo v okviru gimnazijskega kulturnega društva Spunk.

Obstajamo od januarja 2008, ko se je na Gimnaziji Slovenj Gradec zaposlila naša zborovodkinja prof. glasbe Almira Rogina in nas privabila k petju. Zbor obiskujemo dijaki od 1. do 4. letnika – pretežno Gimnazije Slovenj Gradec ter Srednje zdravstvene in Ekonomske šole. »Trojna« vrata v amfiteater so še vedno odprta vsem dijakom, ki jih zborovsko petje ter poustvarjanje zanima!

Trenutno nas je petdeset rednih članov, nekoliko več deklet kot fantov. Obveščamo se preko elektronske pošte. Če se vaje ne moremo udeležiti, zahteva »tajna obveščevalna služba AR« opravičilo!? Pravi, da smo odvisni drug od drugega. (Odgovornost!?)

Zavedamo se, da zborovsko poustvarjalno delo zahteva kontinuirano vadenje, študij partitur in izpopolnjevanje vokalne tehnike. Največje težave imamo z usklajevanjem urnikov ter mnogih šolskih obveznostih dijakov. Energija med člani je prava! Vaje imamo dvakrat ali trikrat tedensko, ločeno po glasovih, ter skupne vaje. Naša zborovodkinja je pripravljena usklajevati čas in delati z vsakim posameznikom, kadar se ne more udeležiti rednih vaj. V bodoče si želimo ustvariti boljše pogoje za redno vadenje: vsaj eno usklajeno uro v urniku tedensko! (Ravnatelj, na pomoč!)

Čeprav smo šele na samem začetku svojega delovanja, smo si zastavili visoke cilje in jih že začeli uresničevati. Izvajati želimo kvalitetno glasbeno literaturo in jo dobro in korektno stilno poustvariti. Na vajah pridobivamo na sproščen in strokoven način vokalno izobrazbo in tehnične
prvine za izvajanje skladb. Klavir, ki ga imamo na razpolago, je še razglašen …

Do sedaj je za nami 66 ur vaj, trije nastopi ter en samostojni koncert.

Nastopili smo:
12. 4. 2008 – 44. srečanje pevskih zborov Mislinjske doline (občinska revija pevskih zborov), v avli Druge osnovne šole SG ob 19. uri
Krst na odru!
Skupno je nastopilo v dveh dneh 19 zborov. Okoli dvesto ljubiteljev petja in pevci ostalih zborov so z bučnim aplavzom pozdravili in vzpodbudili naš prvi nastop. Zelo samozavestno in brez negotovosti smo odšli na oder, urejeni, fantje v novih majicah ter dekleta s pisanimi ruticami. Naše petje je bilo čisto, program pa atraktiven, zato smo navdušili ne le poslušalce, temveč tudi strokovno kritiko. Gospod prof. Franc Rizmal je zapisal: »Kvaliteta in nastop zbora me je kot vse v dvorani navdušil in presenetil s svojo kvaliteto, nastopom in težavnostjo pesmi. Vse narejeno v pičlih treh mesecih! Zbor je vreden vse podpore in najboljših pogojev za delo, kajti že po tem, kar sem slišal, ga uvrščam na regijsko revijo Sozvočenja v Rogaški Slatini. Čestitke zborovodkinji in vsem mladim čudovitim mladenkam in mladeničem!« Naš prvi nastop je zaznamovan še z veliko simboliko, saj je imel Oktet Lesna Slovenj Gradec svoj zadnji nastop po 35 letih in z veseljem so predali svojo pevsko »štafeto« v naše naročje in obljubili vso moralno
podporo mlademu gimnazijskemu pevskemu zaledju naše doline. »Naj živi Mismomi!« so nam čestitali poslušalci, ko smo odhajali domov, zborovodkinji pijani od sreče!

KONCERTNI SPORED:
1. Vasilij Mirk (1884–1962): DEKLE, TO MI POVEJ
Koroška ljudska
2. Aldo Kumar (1954): OPONAŠANJE ZVONOV
Primorski ljudski običaj iz Ročinja
3. Robert Murray Schafer (1933): FELIX’S GIRLS: JOU JOU
Henry Felix
Skupno trajanje programa : 5′ 50”

24. april 2008 ob 17. uri – Srečanje otroških in mladinskih pevskih zborov Mislinjske doline

Avla Druge osnovne šole Slovenj Gradec je bila polna – približno 200 ljubiteljev petja in staršev otrok. V dveh dneh je nastopilo 16 zborov oziroma 640 mladih pevcev. Prvič po dvajsetih letih med njimi tudi srednješolski zbor! Uspel nam je izvrsten nastop! Ne bomo lažno skromni, saj smo pridno vadili. Program je bil isti kot na prejšnjem nastopu, strokovno nas je ocenila gospa Sonja Kasesnik z besedami: »Odličen nastop! Kljub kratkemu obstoju zbora ste nas prepričali, da vas navdušuje ljubezen do pesmi in trdo delo. Odbrali ste hvaležen program, ki je nadvse navdušil poslušalce, hkrati pa pokazali, kako resno in ambiciozno ste zastavili delo. Iskreno čestitam in veliko uspehov v bodoče!« Dobili smo potrditev, da smo na pravi poti. Publika nam je dolgo ploskala. Če bi znali, bi lahko še kakšno zapeli. Pa drugič! Naša zborovodkinja nam je povedala, da so naši rezultati tudi splet srečnih okoliščin, saj sama še ni bila zagotovo prepričana do zadnjega trenutka nastopa, ali bomo intonančno vzdržali! Po nastopu smo v dar prejeli prvi profesionalni zvočni zapis svojega nastopa – da bomo slišali vsako napakico! Iskreno se zahvaljujemo gospe prof. Alenki Rapuc, veliki ljubiteljici in poznavalki glasbe, da nas prostovoljno spremlja na vseh nastopih in nam pomaga pri organizaciji in izvedbi nastopov.

9. maj 2008 – Evropska vas – Gimnazija predstavlja državo članico EU Estonijo na Trgu svobode
»Kje so našli Estonijo?« so bila nejevoljna vprašanja nekaterih. A na srečo ne vseh! Nekateri so bili sploh za stvar, kot vedno. Gonilna sila je bila tokrat profesorica Marja Založnik s svojo ekipo 2. letnikov. Projekt je bil malce mimo naše zborovsko začrtane poti. Časa za obotavljanje nismo imeli. Zborovodkinja se je prejšnji dan vrnila s koncertne turneje MOPZ Vres po Afriki, vendar je natrosila nekaj idej o izvedbi, ki so potem obveljale. Prinesla je tudi korektne prevode skladbe Jou Jou v estonski jezik (ima dobre veze!) tudi fonetično. Vadili smo dve šolski uri in si skoraj polomili jezike. Hvala solistom: Rikardu, Darku in Ninu ter Katarini, Tjaši, Urški, Medihi in Zali! Z barvnimi lističi smo predstavili estonsko zastavo, predstavili nekaj zanimivih izrazov in fraz v estonščini. Estonce smo predstavili kot narod z visoko pevsko kulturo – omenili smo mednarodno pevsko tekmovanje v Talinu ter izvedli skladbico sodobnega skladatelja Roberta Murraya Schafferja: Jou Jou, prevedeno v estonski jezik s tremi solisti, ki se je glasil takole:
1. OTSITAV SONA MINA KUULMA KROKODILL TÄNAVAL MIDA NIL, MA VOIN
MÄLETAMA SINA.
2. OTSITAV SONA MINA KUULMA PAPAGOI TEADE ÜKS Ö MINU MA VOIN
M¨LETEMA SINA.
3. OTSITAV SONA JÄLGIMA ELEJAS KONDIV LIGIDAL LENNUTEE, MA VOIN
MÄLETAMA SINA.

Najlepši estonski stavek »SOIDA TASA ÜLE SILLA« (Pojdi počasi preko mostu) pa smo imeli zapisan na majicah. Publika so bili predvsem mladi iz vseh krajev koroške regije. Rekli so, da smo čisto dostojno opravili svojo nalogo.

29. 5. 2008 – Spunkijada , cerkev sv. Elizabete, 12.15
Prvi samostojni koncert – publika so bili dijaki ŠC, cerkev je bila napolnjena! Čas za pripravo na koncert se je izkazal za povsem neprimeren – četrtošolke so v večini manjkale zaradi mature, ostali pevci pa so bili pod hudim pritiskom zaključevanja ocen, nesproščeni in obremenjeni z obveznostmi. Zborovodkinja je opravila tudi do dvajset telefonskih klicev vsak dan, da smo se delno uskladili z vajami! Prestavili smo tudi nekaj testov. Brez vaj in trdega dela ne bi mogli nastopiti. Spraševali smo se že, ali ne »rinemo z glavo skozi zid«. Hvala vsem tistim profesorjem, ki so pevcem vendar dovolili na vaje in generalko! (Se priporočamo tudi za naprej! ) Kljub obremenitvam smo se uspeli zbrati, sicer v okrnjeni zasedbi. Na vaji v cerkvi smo takoj ugotovili, da akustika prostora ni takšna, kot smo pričakovali. Nasprotno, zvok je uhajal levo in desno, večkrat smo se prestavili, da smo našli optimalno akustiko. Naenkrat se je začutila močna povezanost in energija med člani. To je najvažnejše. Potrudili smo se.
Sošolci in profesorji so nas slišali prvič. Nihče nas ni kritiziral. Dobro se je slišalo spredaj, zadaj slabše. Napovedovalka bi potrebovala ozvočenje. Nekateri so sicer med koncertom odšli iz cerkve, ostali so v tišini spremljali koncert in so bili zadovoljni. Nekateri so prišli v cerkev s
sladoledom, drugim so se ob petju naših solistov utrnile solze. (Predvsem starejšim.)

Koncertni program:
1. Karol Pahor: Pa se sliš od sv. Vida zgun (primorska ljudska pesem)
2. Aldo Kumar: Pritrkavanje zvonov iz Vipolja
Koroške ljudske v priredbi:
3. Vasilija Mirka: Dekle, to mi povej
4. Solo part iz koroške ljudske pesmi Pavleta Kernjaka: Ti pubč ja kna lumpej, solist:Nejc Polenik – tenor
5. Ti si urce zamudila – po Juriju Fleišmanu priredil Jože Leskovar, solist: Janez Sterle – bariton
6. Miroslav Vilhar: Moja le bo! Solist: Jan Lužnik – tenor
7. Zdravko Švikaršič: Je kuomej nuoč storiva se, solist: Nejc Polenik – tenor
8. Ludwig van Beethoven : Marmotte in Jan Lužnik – tenor
9. Roberta Murraya Schafferja: Felix’s girls: Jou Jou, solisti: Nino Legnar, Darko Krušič, Sergie Lugovski
10. Afriška duhovna pesem iz Zuluja: SYJAHAMBA (spremljava: jamba)
11. Theme – Aleksander Guilmant – Suzana Dobnik (orgle)
12. Čmrljev let: Nikolaja R. Korsakov – Rikardo Janjoš (klavir)
13. Let it be – John Lennon (jazz priredba), Katarina Slemenik – violina, Jan Lužnik – akustična
kitara
Klavirske spremljave: Almira Rogina, prof.

Mnenje zborovodkinje o nastopu: » Dobro ste se držali in face ste! V čast mi je, da sem lahko z vami. Gremo dalje. Jutri je vaja! Čaka nas Adiemus Karla Jenkinsa … Nori zvok! Arhaično! Pridite … Pride tudi orkester na nastop – to bo 24. junija. Moramo naštudirat! Šestglasno …«

24. 6. 2008 – Zaključni program ob zaključku šolskega leta 07/06, telovadnica Gimnazije ob 17. uri
Koncertni program (20 min):
1. Aldo Kumar: Pritrkavanje zvonov iz Vipolja
2. Vasilija Mirka: Dekle, to mi povej
3. Roberta Murraya Schafferja: Felix’s girls: Jou Jou
Solisti: Nino Legnar, Darko Krušič, Sergie Lugovski;
4. Afriška duhovna pesem iz Zuluja: SYJAHAMBA (spremljava: jamba)
5. Karl Jenkins: ADIEMUS
SPREMLJAVA: GODALNI ORKESTER UMETNIŠKE GIMNAZIJE VELENJE – mentorica prof. Danica Koren
Napovedovanje: Tjaša Jakopič in Rikardo Janjoš
Solistki: Katarina Slemenik in Suzana Dobnik

AKTIVNI ČLANI SREDNJEŠOLSKEGA PEVSKEGA ZBORA ŠOLSKEGA CENTRA – GIMNAZIJE SLOVENJ GRADEC V LETU 2007/2008

SOPRAN :

1. ALINA VERDNIK GIM
2. ANJA ONUK GIM
3. STAŠA LUGOVSKI GIM
4. NASTJA JANEŽIČ GIM
5. TJAŠA JAKOPIČ GIM
6. KLINC NASTJA GIM
7. KERSTIN VUGA GIM
8. MESSNER ALEKSANDRA GIM
9. KAJA KONC GIM
10. SARA ŠRIMF DRUGA OSNOVNA ŠOLA SG
11. ŠTAMULAK MARTINA DRUGA OŠ SG (VPISANA V ŠC SG)
12. BULOVIČ KARIN DRUGA OŠ SG (VPISANA V GIM SG)

MEZZOSOPRAN:

1. ZALA ZALOŽNIK GIM
2. MRAK BARBARA GIM
3. URŠKA PETEK GIM
4. BARBARA PETEK GIM
5. SLEMENIK KATARINA GIM
6. ZALA KRAJNC GIM
7. SONJA BLATNIK GIM
8. LORENA KOROŠEC GIM

1.ALT:

1. TJAŠA SIDAR GIM
2. MONIKA BALANT GIM
3. MARTINA DOKL GIM
4. MOJCA PALIR GIM
5. MIŠA ČREŠNIK GIM
6. VERONIKA KAC GIM
7. MEDIHA TURSUNOVIČ EKONOM. Š.
8. URŠA KOTNIK GIM
9. ERIKA GLAVNIK GIM
10. ADELISA HUSEINOVIČ ZDR. Š.
11. VALERIJA PADJEN GIM

2. ALT:

1. JERICA KAŠMAN GIM
2. ŽIVA GREŠOVNIK GIM
3. LEA SIDAR EKON. Š.
4. SUZANA DOBNIK EKON. Š.
5. MIRZETA DORIČ GIM
6. TAJDA LAURE GIM
7. KATJA ŽERJAL GIM

TENOR

1. NEJC KOSTANJEVEC 1.TENOR ŠC RAVNE
2. DAMIJAN VINCEK 1. TENOR ZDR. Š.
3. NEJC POLENIK 1. TENOR TRGOVSKA
4. PLEŠEJ BORIS 1. TENOR ŠC SG

5. OŽBEJ ULBL 1. TENOR ŠC SG TURISTIČNA
6. JAKA POTOČNIK 2. TENOR GIM
7. ČUJEŠ PETER 2. TENOR ŠC RAVNE
8. SERGIE LUGOVSKI 2. TENOR DRUGA OŠ SG (VPISAN V ŠC)
9. LUŽNIK JAN 2. TENOR ZDR. SG
10. RIKARDO JANOŠ 2.TENOR ZDR.SG

BARITON:

1. MIRKO ILJIČ BARITON ZDR. SG
2. DENIS FICKO BARITON GIM SG
3. SENOVRŠNIK KLEMEN BARITON GIM SG
4. EKART TINI BARITON – ZUNANJI (Vresovec)
5. NACE VERDNIK BARITON – DRUGA OŠ SG (VPISAN V ŠC)
6. ALEŠ PRAPROTNIK BARITON GIM RAVNE
7. JANEZ STERLE BARITON – ZUNANJI (VRESOVEC)
8. KRESNIK NEJC BARITON ŠC SG

BAS:

9. NINO LEGNAR BAS GIM RAVNE
10. DARKO KRUŠIČ BAS GIM SG
11. JAVORNIK ANŽE BAS GIM SG
12. REPAS BLAŽ BAS GIM SG
13. MITNJEK MITJA BAS GIM RAVNE
14. MLINŠEK JURE BAS GIM RAVNE

Dostopnost