Premiera omnibusa kratkih filmov Paris 50 km

Kulturni dom Slovenj Gradec je v sredo, 28. 9. 2022, gostil premierni dogodek, predstavitve filmov, ki so jih dijaki Gimnazije Slovenj Gradec ustvarili v sklopu izbirnega predmeta ITS C’est la vie ! (francoščina). 

Pod mentorstvom profesorice Nine Rainer Klančnik, filmskega režiserja dr. Uroša Zavodnika, glasbenika Aleša Gangla (Spektakularnost glasbe, ZircuS, Philom) in montažerja Nejca Sušca so se dijaki učili francoskega jezika prek odkrivanja francoske mode, filozofije, glasbe, filma in drugih predmetnih področij, vezanih na francosko in frankofonsko kulturo. Filmi so si vsebinsko različni, v svojem bistvu pa vsi pripovedujejo zgodbe pomembnih Francozov iz preteklosti (René  Descartes, Coco Chanel, Édith Piaf, Jane Avril in Henri de Toulouse-Lautrec), ki se v različnih časovnih obdobjih znajdejo pred vrati Pariza.

Dijaki so v okviru projekta filmski atelje sodelovali tudi pri organizaciji premiere, kjer se je poleg predstavitve filma odvil bogat spremljevalni program. Projekciji filmov je tako sledil kratek pogovor z ustvarjalci, podelili so nagrade “Kažipoti à Paris”, publika je ustvarjalcem zastavila nekaj vprašanj, predstavili pa so se tudi utrinki iz zakulisja ustvarjanja filma. Vse skupaj je pospremil še glasbeni nastop izbrane francoske glasbe. Tovrstni dogodki, ki združujejo široko paleto mentorjev, mladih in njihovih staršev s skupnim imenovalcem ustvarjalnosti in učenja, so se izkazali za izjemno dobro prakso, ki jo namerava Gimnazija Slovenj Gradec izvajati tudi v prihodnosti.

Za zaključek so dijaki skupaj z mentorjem izvedli pesem slavne Édith Piaf, Non, je ne regrette rien. Za virtualno scenografijo je poskrbel Tomislav Gangl. Posnetek si lahko ogledate na povezavi –  – Non, Je ne regrette rien

Dostopnost