V okviru Erasmus+ projekta Alpske zgodbe in legende smo se v decembru odpravili še na drugo mednarodno izmenjavo; tokrat smo se podali v predbožični Gradec, kjer so nas prijazno sprejeli naši avstrijski kolegi.

Izmenjavo smo pričeli na šoli  BORG Monsbergergasse, kjer smo skozi predstavitve spoznavali mite in legende obeh držav. Gostitelji so nas presenetili z živo predstavitvijo parklja (tj. njihovega krampusa).

Drugi dan smo začeli z ogledom glavnih znamenitosti mesta in vzponom na grajski grič. Nato smo se skupaj z avstrijskimi partnerji odpeljali v Stübing, kjer se nahaja muzej na prostem z razstavljenimi originalnimi stavbami iz preteklosti s celotne Štajerske. Zelo zanimivo je bilo videti, koliko skupnega imamo. Dan pa smo zaključili s koncertom, ki so ga za nas pripravili na njihovi šoli.

Naslednji dopoldan smo izdelovali dišeče kopalne soli in masažno olje, imeli smo tudi plesno delavnico, večer pa smo si popestrili z ogledom čudovitega sejma lučk Lumagica.

Skupaj z avstrijskimi kolegi smo četrti dan izmenjave preživeli v romarskem mestu Mariazell, kjer smo si ogledali baziliko in proizvodnjo medenjakov Pirker Lebzelterei ter obiskali božični sejem.

Zadnji dan izmenjave pa smo namenili obisku jame Lurgrotte Peggau, kjer so nas pričakali speči netopirji in veličastni kapniki. Čakalo nas je še skupno kosilo v bližnjem mestecu, potem pa samo še pot  domov.

Hvala avstrijskim gostiteljem za zanimiv program.

Se vidimo februarja v Sloveniji.

Dostopnost